Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.10.2017 г.

Дървото в ландшафта

В устройването на градини дървото е незаменимо както като елемент от дизайна, така и като материал. Тук ще ви представим втория аспект на дървото. Дървото като материал изглежда естествено, харномично и красиво. По тази причина то е основно в много дворове за разлика от камъка. Малките архитектурни форми от дърво носят топлина в себе си. Много е приятно човек да поседи върху дървена пейка, а не върху студен камък или метал.

Беседката е основното съоръжение
Най-значителното дървено съоръжение в градината е беседката. Така се нарича сградата, която е направена за почивка и украсяване на двора. Тя може да бъде с врата и остъклени прозорци или да се състои само от леки решетки, които се разполагат острани или се покриват с красиви растения. Във всеки случай за беседката, както и за всяко друго архитектурно съоръжения, трябва да се изпълнят три основни правила: красота, здравина и функционалност.
Съоръжението, което ще бъде в градината, трябва да бъде определено още на стадия на ландшафтното проектиране. За какво се планира да използвате беседката? Ще бъде ли ъгълче за почивка в благоуханни храсти или място, където ще се събират шумни компании? Или това ще бъде площадка, разположена на хълма, която е предназначена за съзерцаване на живописната околност!
В градините често беседката се разполага до мястото за барбекю. Случва се и пещта или камината да се намират директно под покрива й. В този случай трябва да се отнесете особено сериозно към направата на самата пещ и комин. Такава беседка има солидни размери, тъй като на масата в нея трябва да се съберат всички гости.

Кътчето за почивка е малко и уютно
Беседките, предназначени за спокойно уединение, не трябва да имат големи размери. Това е малко и уютно ъгълче. От мебелите тук е уместно да поставите само двока леки кресла. Такава беседка, разположена в близост до водоема, ще ви позволи да се наслаждавате на прекрасните растения, да слушате падането на водата, да наблюдавате рибките в езерото.
Беседката в градината е още и защита от дъжда или горещото ярко слънце. Затова е важно да помислите къде да разположите стените, а къде вратата. Входът трябва да открива приятни гледки. Не ви препоръчваме да изграждате напълно остъклени беседки. Когато се намира в тях, човек губи връзката с градината, като се оказва в стъклен буркан и няма възможност да се наслаждава на пеенето на птиците, шума на листата, аромата на цветята.

Основата е задължителна
Беседката е строително съоръжение. За да радва стопаните си много години, трябва правилно да я построите. Задължително е да обработите дървесината със специални противопожарни и противогнилостни препарати. За беседката е задължително изграждането на основа, която трябва да бъде достатъчно здрава, тъй като съоръжението може да представлява няколко тона. Особено внимание трябва да обърнете и на покрива, за да не се счупи под тежестта на снега. В беседката е целесъобразно и да проведете електричество и да сложите осветление.

Арки и перголи
Освен с беседка, градината можете да украсите и с арки, перголи, декоративни решетки. Арките често отбелязват входа на градината или някаква друга важна за двора зона. Няколко арки, поставени една зад друга, образуват аркада. Пътечката, която минава под арките, води към нови красоти. Перголите и решетките се използват за закриването на някаква зона или за отделянето й от другата част на двора. Такива елементи се използва покрай вътрешния двор или площадката, където домакините си почиват и правят слънчеви бани от любопитните погледи на съседите. Перголите и решетките мога също така да скриват не много красивите ъгълчета на градината, като стопанските постройки и контейнера за компостиране.
За украсяване на дървените постройки се използват лиани (партеноцисус, клематиси, актинидия, катерливи рози и други). Много подходящи са и едногодишни цветя, които са засадени във висящи кошници. Сред използваните видове са петунията, мушкатото, латинката и други.

Мебелите също са естествени
Много красиви и удобни са мебелите от дърво. В големите дворове обаче рядко се забелязват пейки сред зеленината. Поставете такива съоръжения и на слънце, и на сянка, и около дома си, и в най-отдалечените ъгълчета на двора, тогава във всеки един момент ще можете да избирате мястото си за почивка, което ви съответства на вашето настроение. От дърво също така можете да направите и декоративни мостчета. Прехвърлени през рекичката или езерото, те ще изглеждат много романтично. И тук можете да поставите пейка, от която да се наслаждавате на спокойната простота.

Пътечки и площадки
Ако ви се е наложило да отрежете няколко дървета в двора си, то от тях можете да си направите пътечки и площадки. За тази цел стволовете се отрязват на част с дължина 15-20 см и се обработват с препарати, които възпрепятстват разрушаването на дървесината.
Разказахме ви да най-разпространените елементи от градината, които се правят от дърво, но ако включите фантазията и въображението си, то можете да измислите още много интересни неща.
Дървените конструкции могат само да се покрият с безцветен лак, под който да прозира структурата на дървото, или да използвате специални прозрачни масла, които изменят естествено оттенъка, но не скриват рисунъка на дървесината. А можете и да боядисате беседката или пейките в ярък цвят, което ще придаде радостно настроение и ще добави оригиналност. Разбира се, най-добре е дървените елементи в градината да подхождат на дома, но и в другия случай ландшафтния дизайнер може да намери достойни варианти, които хармонично да се впишат в градинската композиция.

[Илюстрация: Интернет]

Дървото в ландшафта
3392
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
За първи път - в Синор.бг
Агроведомството е готово с новите мерки за „зелената архитектура“, по която ще вървят субсидиите до 2027 г.
Мода управлява и зеления дизайн
Обща селскостопанска политика
Крайно време е да определите размера на екологично насочените площи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини