Начало » Хоби земеделие » Цветарство
04.10.2017 г.

Как с минимални усилия да създадете мечтаната леха

Когато климатът и околната среда не позволяват засаждането на харесвани от вас растения, то тогава можете да се опитате да ги замените с подобни на тях култури. Голямото разнообразие на видове, позволява характерна композиция да бъде създадена от различни растения, които са с подобна форма, големина и цветова гама.
Разбира се розата може да се замени само от роза, а магнолията, лировото дърво и гинкото са толкова интересни и необичайни, че не могат да бъдат имитирани.

Южният пейзаж с пирамидални кипариси в комбинация с бор с чадъровидна форма може да се замести от юниперуси и кедър. Японската лиственица пък отдалеч напомня величествения силует на атлаския кедър. Даже сиво-синия отенък на игличките им си прилича, само че лиственицата се лишава от тях през зимата. Голяма прилика имат също и плачущите им форми.
Буйно и ефектно израстващата трева котардерия винаги привлича вниманието. Ако не можете да я намерите, то тогава можеде да я замеинте с китайски мискантус.
Пирамидалната топола, която изисква по-топли условия, може да бъде заменена с не толкова претенциозния си сорт беролинезис.
По-устойчиви от цъфтящите красиви лиани като бугенвилеята, глицинията или увивните рози са клематисът, лоницерата, които не отстъпват по ефектен цъфтеж.

Структурата на цвета може да даде неподражаем ефект. Например, тагетесите нямат равни в пищният си с различни отенъци на жълточервената багра цъфтеж.
Редките цветове на дървовидната карагана няма да бъдат равностойни, но могат да заменят каскадата от златисти цветове, които образува лабурнума или златен дъжд.
Южната акация или албиция може да бъде заместена с бялата акация - рубиния.
Вместо едролистната хортензия може да използвате дървовидната или метличестата.
Трудно може да се заменят цъфтящите със сини цветове кариоптерис и цеонтуса. На добре осветено и проветриво място може да засадите будлея, която има сортове и със синьо-виолетова окраска на цветовете.
Като растения дубльори могат да бъдат използвани и калината, офиката, вишната. Изборът на видове в зелената цветова гама обаче няма да ви затрудни. Сребристата окраска на растенията често е свързана с екологичните им местообитания –високата температура, сухата почва и въздух. За създаването на такава гама в градината можете да използвате облепиха, върбата, а от тревистите – пелин, седум и др.

Как с минимални усилия да създадете мечтаната леха
3077
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
При избора на растения трябва да се съобразите с обстановката
Вертикалното озеленяване
Вертикалното озеленяване
Дървото в ландшафта
По примера на интензивното озеленяване можете да си направите морава на плоски или наклонени (до 30 градуса) покриви на жилищни сгради, гаражи, търговски центрове
Oзеленяване на покрив
Очаква се да бъдат озеленени 100 хектара стени и покриви
Париж подкрепя градското градинарство
Практика
Топлинен шок или как и защо е нужно да позеленеят картофите за семе от ранните сортове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини