Начало » Хоби земеделие » Цветарство
22.08.2017 г.

Глог (Crataegus)

През юни се радваме на глога

У нас виреят 3 вида глог. Най-често срещан е обикновеният или бял глог – Crataegus monogyna. Той е много ценен храст като лекарство против безсъние и за засилване на сърдечната дейност се използват цветовете и плодовете му.
На височина достига 3-4 м. Към почвите не е капризен и се среща често и в речните долини, и по планинските склонове. Цветовете са бели, събрани в чадърести метлици. Опадливите листа са разделени на дялове - от 3-7 дяла и са назъбени по периферията. Клоните са бодливи, а при отсичане дава много издънки. Понася оформяне с лозарска ножица и е удобен за живи плетове. Плодовете зреят в края на лятото, през месец септември. Те са сочни, червени, кръгли и съдържат по едно семе. Засети семената покълват редовно, ако се сеят есента, при пролетният посев семената покълват след една година. Плодовете на белия глог съдържат витамини А и С и помагат за разширяване на кръвоносните съдове на сърцето и мозъка.
За градината не се препоръчва много присъствието на белия глог, защото е приемник на гъсениците на бялата ябълкова пеперуда и е опасен за плодните дръвчета.
По-рядко срещан е черният глог – Crataegus pentagyna. Той прилича на белия глог, но се отличава по броя на семената. Докато monogyna имат по едно семе, плодовете на pentagyna съдържат 3-5 семена. Третият вид глог срещан у нас е Crataegus oxycantha.
Оксикантът е най-сухоустойчив между трите вида и най-издръжлив на тежките глинести почви. Търсен е като алейно дърво за паркове и градини. Търси се също за жива ограда, като се поддава на кастрене.
Белият глог е най-търсен, защото дава начало на красиви декоративни форми. Тези форми се получават чрез разцеп, под кора или на спяща пъпка.
По известни са форма rosea plena – които имат розови кичести цветове. Търсена е форма rubro plena – с рубиненочервени кичести цветове. От черния глог не са известни декоративни форми чрез присаждане, но Crataegus oxyacantha е богат като обикновения глог на декоративни форми. Така например цветовете на форма Fubra са тъмночервени, но в средата са бели. Форма спленденс (Splenens) има яркочервени цветове, а на форма Alba plena – цветовете в началото са бели, а по-късно стават светлорозови.
Много изящни са всички декоративни форми на глога и се препоръчват за лице на градината.

Глог (Crataegus)
5596
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Глог (Crataegus) - много търсен декоративен храст
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини