Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.08.2017 г.

Торене на тревните площи

Причини за обедняване на почвения слой
Торене на тревните площи

Торенето на декоративните тревни площи се налага от ежегодното и многократно изнасяне на хранителни вещества при косенето на тревата. Честото поливане също е причина за обедняване на почвения слой. В резултат на това тревната площ буренясва, забавя се растежът на тревата, оплешивява, намалява тяхната съхоустойчивост. За да се възстанови недостигът на хранителни елемнти, е необходимо да се внасят органични и минерални торове.
Необходимостта на основните хранителни елементи може да се определи на око – по външния вид на тревата. При липса на азот, тя е с жълто-зелен цвят, долните листа изсъхват и придобиват светлокафяв цвят. При недостиг на фосфор развитието на младите треви се задържа, долните листа тъмнеят и пожълтяват и когато изсъхнат, са тъмнокафяви или с черен цвят. При недостиг на калий средните и долни листа започват да жълтеят откъм върха и при това по краищата на листата се появяват петна и те отмират.
Видът на торовете и организацията на торене, се определя от запасеността и потребността на хранителните елементи, чрез лабораторен анализ на почвени проби. Те се вземат на всеки 2-3 години на дълбочина 20-25 см от най-малко 15 места, разположени в кръг с радиус 10-20 см.
За торене се използват органични и минерални торове. Органичните торове са: оборски тор, битов компост, торф, птичи тор, дървесна пепел, костено брашно и др. Минерални торове са: амониева селитра, комбиниран тор ъсс състав: азот, фосфор и калий (НРК), суперфосфат, калиеви торове, магнезиеви торове, карбамид и др.
Органичните торове могат да се внасят периодично през 3-5 години. Разпръскват се на ивици, широки от 1-1,5 м, равномерно по повърхността на тревната площ.
Сега широко се използва торенето с минерални торове на декоративните градини. Примерната норма за подхранване на интензивно поддържани тревни площи с азот (амониева селитра) е 2 пъти годишно по 30 кг/дка. Комбинираният тор (НРК) е 30-40 кг на дка, 2-3 пъти годишно. Фосфорното подхранване със суперфосфат се прави есен, при зазимяване на тревата. Необходимото количество е в границите от 30-70 кг на дка.
Технологични изисквания при подхранване с минерални торове:
- торът да се разпръсква равномерно, машинно или ръчно, така че на всеки квадратен сантиметър да се пада по една гранула – визуално;
- разпръскването се прави върхо окосена трева;
- след всяко подхранване се полива с вода;
- торовете да се разпръскват рано сутрин или вечер;
- при всяко разпръскване се вземат предпазни мерки: работникът да е с предпазна маска, плоски защитни очила, ръкавици, работно облекло;
- след привършване на работата лицето и ръцете се измиват добре със сапун и вода.

Торене на тревните площи
3627

Последни материали
Виж
Има нов бюджет за проверки от потребителските организации
Проверките на ЕК за двойния стандарт при храните отново показват отклонения
Поредната порция баламосване
И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!
Стопанисване
Агроминистерството дава под наем за 10 години хижа „Есперанто“ на Витоша
Ландшафтна архитектура
Цветята, подходящи като другарчета на розите
Прогноза за времето
До 36 литра на квадратен метър дъжд ще се изсипе на Еньовден в някои райони
Семинар за бранша
Танева: От края на юли месечно ще информираме фермерите за бъдещата ОСП
Свързани материали
Виж
Полезни практики
Органично подхранване на краставиците
Предстоящо
На 17 юни в Садово ще представят ефекта от груповото използване на водоразтворимите торове
Аптека за градинаря
Защо краставиците растат криви
Техники за добри добиви
Подхранване на доматите по време и след цъфтеж
Важно за градинаря
Подхранване, поливане и формиране на тиквичките
Важно за градинаря
Защо повяхват листата на краставиците
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам