Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.08.2017 г.

Гладиолите – Gladiolus

Oтглеждат ги в Европа още от 1825 година

Името гладиол произхожда от латинското “gladius” – меч, gladiolus – малък меч. Листата на гладиола имат мечовидна форма.
Гладиолите обединяват голям брой културни форми, получени в резултат на селекция. Като декоративно растение, гладиолите се отглеждат в Европа още от 1825 година. От големия род са познати около 300 вида многогодишни тревисти растения. Те са любими цветя в много страни и се търсят като рязан цвят. Заради това в страните производителки, като Холандия, Франция, Белгия те се отглеждат в големи количества за рязан цвят и посадъчен материал. В нашата страна климатичните условия са много подходящи и затова България е позната като добър производител и износител на клубено-луковици и за рязан цвят.
Високо, стройно и здраво е цветоносното стъбло на гладиола. Не се разклонява и завършва със съцветие. На съцветието се подреждат последователно от 10-20 цвята, като едновременно могат да цъфтят от 3-12 цвята. Всеки цвят има 2 зелени прицветника. Цветовете са фуниевидни, събрани на стъблото като клас.
Гладиолите се размножават с грудко-луковици и с дребни детки. Най-качествени като посадъчен материал са луковиците с диаметър от 4-6 см. Много едрите (с вдлъбнато дънце) цъфтят лошо и дават по-малко детки. Преди засаждането се премахва най-горната суха обвивка. Луковиците поникват бързо. Може да се ускори и като се подържат няколко дена във влажен пясък и перлит при температура 20-25ºС. Засаждат се от средата на април до юни. За да има непрекъснато цъфтящи гладиоли в градината ви, през лятото ги засадете в интервал от 10-15 дни на дълбочина 8-15 см в зависимост от големината на луковиците и свойствата на почвата. Засаждат се на разстояние 15-20 см вътре в реда. Дребните детки, които ще цъфтят на следващото лято, се засаждат по-гъсто и по-плитко.
Изискват за своето развитие редовна и умерена влага. На сухи и горещи места не се развиват добре и дават изкривени стъбла, дребни и изродено съцветени цветове. Не понасят изложените на вятър места. Те са взискателни и спрямо почвата. Най-подходящи за тях са наносните и влагоемни топли почви. Изискват за торенето угнил оборски тор и най-добре внесен в почвата през есента. По време на цъфтежа поливката е наложителна.
През октомври, когато листата зажълтеят, клубено-луковиците се изваждат, просушават се на проветриви места, след което се съхраняват в сухи помещения, където температурата не пада под 0ºС. по време на съхранението се правят проверки и загнилите луковици се отстраняват.
Гладиолите се използват за различни цели, тъй като от едно растение се получават отрязан цвят и посадъчен материал. За отрязан цвят се предпочитат сортовете с ярки, красиви багри.

Видове
Създадени са сортове с огромно разнообразие на багри – от снежнобели, всички багри на дъгата до тъмновиолетови, почти черни. Може да са с чисти тонове или с две багри. Гладиолите освен по багри се разделят и на няколко групи – в зависимост от размера на цвета:
Гигантски - с диаметър на цвета – над 14 см;
Едроцветни – с диаметър на цвета от 11 до 14 см
Средно цветни - с диаметър на цвета от 9 до 11 см
Дребно цветни - с диаметър на цвета от 6,6 до 9 см
Мини - с диаметър на цвета по-дребни от 6,5 см.
Също според срока на цъфтеж те се разделят на много ранни – започват да цъфтят преди 70 дни от засаждането; ранни – започват да цъфтят от 70-тия до 74-тия ден от засаждането; средно ранни – започват да цъфтят от 75-ти до 79-ти ден от засаждането; средни – започват да цъфтят от 80-тия до 84-тия ден от засаждането и късни – започват да цъфтят от 90-тия до 990тия ден от засаждането.
От селекционери и любители цветари са създадени голямо разнообразие от сортове, познати в целия свят. Най-старите сортове, познати у нас са:
Сан Суси: силно растящ, средноран. Блестящи тъмночервени цветове – големи, широко отворени. Има здрави цветоносни стъбла. Издържа на транспорт.
Оскар: наситено червени цветове. Средно ран сорт. От сортовете със снежнобяла окраска: lady Godiva, White Prosperiti, Bangladech.
Сортове с червена окраска: Tidelio, Espresso, Caracas, Traderhorn.
Сортове с оранжева окраска на цветовете: Peter Pedrs, Granada, Alfafa Rose Supreme.
Сорт със сини цветове: Madonna.
Сортове в лилави тонове на цветовете: Video, Nori bliue.
Сортове с преливащи два цвята (с по-тъмно или по-светло око): Extasy, Iester, Fiorentina, Mon Amour Stereo, Mademoiselle de Paris, Shocking, Pinkie, Margeret Rose.

Гладиолите – Gladiolus
8576
 

Последни материали
Виж
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
Свързани материали
Виж
Засаждайте гладиолите през няколко дни
Гладиолите - кога и как да ги садим
Ако луковиците на гладиолите изгниват, върховете на листата изсъхват
Болести по гладиолите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини