Начало » Хоби земеделие » Цветарство
27.08.2017 г.

Ако луковиците на гладиолите изгниват, върховете на листата изсъхват

По гладиолите често се среща болестта сиво (сърцевидно) гниене, причинявано от гъбата Batrytis gladioli. Обикновено се появява след цъфтежа. По листата причинява дребни, закръглени или елипсовидни, жълтеникави петна, които по-късно стават кафяви. При висока влажност в техния център се образува сив спорообразуващ налеп. Листата пожълтяват и изсъхват. По цветовете се появяват петна, които са белезникави и воднисти. Засегнатите тъкани на цвета изсъхват.
Болестта засяга силно и луковицата. По връхната й част, където се закрепват покривните листа, се появяват червено-кафяви елипсовидни петна, които се разрастват и хлътват. Сърцевината на луковицата изгнива напълно и се образуват черни склероции.
По гладиолите много често се среща и фузарийното гниене, причинявано от гъбата Fusariu; gladioli. От почвата чрез корените тя прониква в растенията и силно затормозява тяхното развитие. Върховете на листата пожълтяват и изсъхват. Растенията силно изостават, често не образуват цветоносни стъбълца, или цветовете се изпъстрят с кафяви петънца. По луковиците на заразените растения се забелязват сухи, светли, леко хлътнали петна с розов налеп от спори. Външните им листа изсъхват и покафеняват. Слабо заразените луковици изглеждат здрави. При разрязване обаче се вижда потъмняването на проводящите съдове. Най-често болните растения не образуват детки.
И двете болести се развиват при по-висока почвена и въздушна влажност. Заразата се пренася при засаждане на болни луковици и от почвата, в която тя се запазва в продължение на няколко години.
За да се спре по-нататъшното развитие на болестта и да се опазят здравите растения се препоръчва да се направят 2-3 поливки през 7-8 дни с препарата топсин М70ВП – в доза 10 г за 6 литра вода за един кв. метър. Препаратът е системен фунгицид с предпазно и лечебно действие срещу двете болести.
Предпазните мерки след изваждането на луковиците са от голямо значение. Преглеждат се внимателно и се отделят болните и наранените. За засаждане се оставят само напълно здравите. Ако се открият болни или съмнително болни луковици преди засаждането, се третира предпазно. Накисват се за 30 минути в разтвор от топсин М70ВП – 10 г, наптан 50ВП – 20 г или тирам 80ВГ – 40 г в 10 литра вода.
След третирането луковиците се изсушават много добре. Препоръчва се по-продължително сушене при температура над 20°С.
Луковиците могат да бъдат обеззаразени и чрез напрашаване с тирам 80ВП, каптан 50ВП или калтир Вп.
Болните луковици и растителните отпадъци се изгарят.

Ако луковиците на гладиолите изгниват, върховете на листата изсъхват
5070
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Как да излекуваме луковиците от лалета, нарциси, зюмбюли, които загниват в почвата?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини