Прогнозата за времето се променя постоянно, а понякога по няколко пъти на ден. Едно е ясно – жегата се е установила трайно и няма изгледи за дъжд, което означава, че основният резерв за запазване на добивите е поливането. Без животворната влага листата на растенията се отпускат, увисват и се възстановяват едва през нощта, но понякога се увреждат невъзвратимо. На пръв поглед изглежда, че е лесно – започвай да поливаш! Да, но не всичко е толкова просто....
Излишък или недостиг на влага
Честото поливане измества въздуха от почвата, уплътнява я и причинява кореново гниене. При недостиг на влага растенията увяхват и изсъхват.
Най-важно в случая е да се познават специфичните нужди от влага на всяка отглеждана култура и да се вземат предвид при поливането. Например малините стават воднисти и кисели при често поливане, а ягодите страдат от гъбични заболявания. Балансът между поливането и засушаването е много важен. Честото и оскъдно поливане води до образуване на повърхностна коренова система, която не е в състояние да извлича вода от дълбоките почвени слоеве.
Правилно поливане
Правилното поливане изисква влагата да е проникнала в почвата до цялата дълбочина, на която е разположена кореновата система.
На практика се оказва, че рядкото но обилно поливане е за предпочитане за повечето култури. Това ще намали и увреждането на растенията от болести. Изключение правят кореноплодните култури. Те се поливат по-често и не обилно, защото в противен случай стават груби и се напукват.
Препоръчителна температура на водата
Най-добре е за културите в зеленчуковата градина да се поливат с отстояла вода, защото така тя се обогатява с кислород, а част от солите се утаяват. Противопоказно е да се полива с вода, която е току що извадена от кладенец или сондаж. Това е важно, защото хранителните вещества от почвата не се разтварят добре в студената вода.
Зеленолистните зеленчуци, кореноплодните, зелето, картофите, овощните, ягодоплодните и декоративните култури не се страхуват от студената вода.
Доматите, пиперът, патладжанът и цвеклото понасят вода, чиято температура е не по-ниска от 18 градуса по Целзий.
Културите от семейство Тиквови (краставици, тиквички тикви, дини и пъпеши) – изискват само топла вода. Ако ги поливаме само със студена, тогава кореновата им система отслабва значително. Ако не можем да осигурим по-топла вода, правилно е да поливаме вечер, за да охладим топлата почва.
Разрохкване на почвата след поливане
След поливане почвата трябва да се разрохква, за да се подобри достъпа на въздух до корените и да се намали изпарението на водата.
Мулчиране
Мулчирането помага за задържане на влагата и предпазва корените от прегряване.
Поливане на овощните култури
За поливане на овощните култури се практикува „поливане чрез ямки“. За целта се изкопават малки ямки по периферията на пристволовите кръгове и се пълнят с вода няколко пъти. Когато водата се абсорбира напълно, тогава се мулчира със слама или окосена трева, за да се съхрани влагата по-дълго.
Растенията се поливат рано сутрин или късно вечер, когато слънцето не е силно. Не се допуска поливане в горещите часове на деня, защото водата се изпарява бързо, а може да изгори и листата.