Начало » Новини » Страната
18.08.2017 г.

Първи опити да се намалят документите, представяни от фермерите

sinor

Министерството на земеделието въвежда леки облекчения при административните услуги, така че да се намалят документите, които фермерите трябва да представят в различни случаи. Първоначалните очаквания бяха за по-съществено отпадане на бумащината, но явно електронното правителство в България ще си остане на книга, за да има какво да се вписва в приоритетите и на следващите кабинети.

На страницата на министерството на земеделието е качен проект за промени в правилниците за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ППЗСПЗЗ) и на Закона за опазване на земеделските земи (ППЗОЗЗ), които предлагат отпадане на някои документ, които могат да бъдат извличани по служебен път.

Очаква се администрацията да получава по административен път необходимата информация, която се извлича от документа, чрез извършване на справка в официалната електронна страница на Търговския регистър към Агенцията по вписванията или на други административни органи, които издават съответните документи.

Така при участия в търгове за отдаване под наем или аренда на свободните земеделски земи от държавния поземлен фонд (ДПФ) отпада изискването със служебни бележки фермерите да доказват липсата на парични задължения към държавата. Тези справки ще се издават от НАП по служебен път.

Вторият документ, който отпада, е свързан с утвърждаването на площадка или трасе, регламентирани с чл. 40, ал. 2, т. 5 от действащия правилник за прилагане на закона за земята.

Тъй като този документ се издава от самата комисия, която трябва да утвърди площадката или трасето, затова документът няма няма да се изисква от кандидата.

Леки промени има и правилника за прилагане на Закона за лова, където имаме само променипроизтичащи от смяната на името на Министерство на земеделието, храните и горите.

Всички документи, които се издават въз основа на Наредбата за специалните изисквания за състав, опаковане, етикетиране, методи за вземане на проби и анализ на торове и Закона за защита на растенията, ще важат да се прилагат, доколкото не противоречат на действащия закон и до изричната им отмяна, поради което е необходимо Наредба за специалните изисквания за състав, опаковане, етикетиране, методи за вземане на проби и анализ на торове (обн. ДВ., бр. 10 от 2003 г.) да бъде отменена изрично.

С проекта на постановление не се транспонират норми на европейското законодателство, поради което не е изготвена и представена таблица за съответствието с правото на Европейския съюз. Съгласно чл. 26, ал. 3 и 4 от Закона за нормативните актове докладът на вносителя, проектът на постановление и частичната предварителна оценка на въздействието са публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за обществени консултации за срок от 30 дни.

Проектът на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагането на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е съгласуван в съответствие с разпоредбите на чл. 32 от 4 Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Направените целесъобразни бележки и предложения са отразени. 

Първи опити да се намалят документите, представяни от фермерите
7013
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Важно!
Онлайн плащането на местните данъци ще става не през НАП, а през сайта на Министерството на електронното управление
Фонд „Земеделие”
Добра новина на връх Гергьовден – до 24 часа ще има справки за заявленията!
Европейска комисия
Електронно табло ще показва как България изпълнява целите си по Стратегическия план
ДФЗ
Фермерите могат и електронно да доказват броя животни и продаденото мляко
Фонд „Земеделие”
Сигналите за опожарени площи ще се подават с нова електронна бланка
Без коментар!
Топ приоритет на ГЕРБ през 2009 г. бяха високите технологии, топ приоритет са и сега
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини