Малкото подходящи за работа на открито дни през януари си заслужава да се използват за изкореняване на изсъхнали или засъхващи дръвчета в овощната градина. Почистват се изсъхналите и счупените клони. Тази дървесина се изгаря ако не на веднъж, то поне до затопляне на времето, когато зимуващите в нея неприятели по овошките започват да се раздвижват.
Моментът е много подходящ за почистването на дърветата от гъсенични гнезда и мумифицирани плодове, тъй като в обезлистените корони лесно се виждат. Нападнатите клонки, изрязани, веднага се изгарят. Тази практика обикновено се подценява, като се разчита само на пръсканията с препарати, но ефект от химическата борба ще има само тогава, когато тя е съчетана и с другите методи на борба. Иначе разходите за препарати са големи, а резултатът - малък.
Резитба на стари овощни дръвчета може да се извършва и през януари, ако през февруари и март времето няма да стигне тя да завърши до началото на сокодвижението. Желателно е обаче по време на такава януарска резитба температурите да са положителни.
При отсъствие на снежна покривка следва да се проверят ягодовите насаждения да не би да има изтеглени корени. Това важи най-вече за новозасадените ягоди. Ако има корени над почвената повърхност, следва да се засипят с пръст и леко притъпкат.
Един преглед на младите овощни насаждения през януари не излишен - трябва да се види за евентуални повреди от снеговалежи и бури, да се провери състоянието на обвивките на стволовете като предпазна мярка срещу гризачи, както и дали вече няма повреди от тях или от други диви животни.
Редовно трябва да се следи температурата и влагата в плодохранилището. И при домашни условия трябва да се поддържат ниски положителни температури, без да се допусне замръзване.
Неподходящите за работа на открито дни, с каквито януари изобилства, следва да се използват за потягане на овощарския инвентар и подготовка на инструментите за предстоящата резитба, както и за повишаване на знанията.
Имате ли намерение да създавате овощна градина, време е да се захващате за работа - преценка на природни и икономически условия, на технически и технологически възможности, избор на видове и сортове и още много други неща, които трябва да се обмислят, за да не претърпите разочарования.