Начало » Важно за фермера » Животновъдство
09.07.2017 г.

Как да превърнем кокошката в квачка

Полезни съвети

На всички е ясно, че квачките са по-добри от всякакви инкубатори за излюпване на яйцата. Не всяка кокошка обаче е склонна да легне върху яйцата и често трябва да ѝ бъде напомняно за майчинския ѝ дълг. Как обаче трябва да се направи това? Опитните селски птицевъди си имат начин.

Най-напред трябва да се реши коя кокошка да бъде насадена. Подходът тук е прост – влизаме в кокошарника и хващаме първата, която успеем. Обикновено на птиците не им е приятно да бъдат улавяни и те се стремят да се измъкнат, като крякат възмутено. Останалите кокошки са разтревожени и едни тичат да се крият, а някои се хвърлят на помощ на уловената. Точно тези са потенциално добрите квачки – хващаме някоя от тях и я отделяме от останалите.

Сега трябва да бъде събуден инстиктът ѝ за насаждане. Слагаме я на полога, затваряме всички изходи и я пускаме веднъж дневно за около 30 минути, за да се нахрани и раздвижи, но отделно от останалите кокошки. След 5 до 7 дни инстинктът ѝ се събужда и тя започва да кудкудяка. Добрата квачка започва да обзавежда гнездото и да го затопля с пух. Сега вече изходите могат да бъдат отворени и да бъде насадена с още яйца – вече няма да избяга никъде, а по-скоро ще трябва да я вдигаме поне веднъж дневно от полога, за да се нахрани. 

Как да превърнем кокошката в квачка
108767
 

Последни материали
Виж
Горските педагози са обучили над 15 000 деца през 2024 г.
От 11 до 19 април ще продължи инициативата на МЗХ „Великденска кошница“
Тази нощ пристига кораб с 58 000 хиляди тона канадска рапица във Варна
Кубота България оглави пазара на трактори за първото тримесечие на 2025 г.
ДФЗ плати 102 млн. лв. за необлагодетелствани райони
Русия очаква ръст на засетите площи с 1 млн. хектара
Свързани материали
Виж
Кокошка в доматен сос с гъби
Омлетът от него обаче не се различавал по вкус от приготвен от обикновени яйца
Австралийска кокошка снесе яйце с 3 жълтъка
Кокошка в доматен сос с гъби
Германска кокошка снесе 209-грамово яйце
Кулинарна глезотия от село
Кокошка, печена в тиква
Печена кокошка в тиква
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини