Начало » Важно за фермера » Животновъдство
09.07.2017 г.

Как да превърнем кокошката в квачка

Полезни съвети

На всички е ясно, че квачките са по-добри от всякакви инкубатори за излюпване на яйцата. Не всяка кокошка обаче е склонна да легне върху яйцата и често трябва да ѝ бъде напомняно за майчинския ѝ дълг. Как обаче трябва да се направи това? Опитните селски птицевъди си имат начин.

Най-напред трябва да се реши коя кокошка да бъде насадена. Подходът тук е прост – влизаме в кокошарника и хващаме първата, която успеем. Обикновено на птиците не им е приятно да бъдат улавяни и те се стремят да се измъкнат, като крякат възмутено. Останалите кокошки са разтревожени и едни тичат да се крият, а някои се хвърлят на помощ на уловената. Точно тези са потенциално добрите квачки – хващаме някоя от тях и я отделяме от останалите.

Сега трябва да бъде събуден инстиктът ѝ за насаждане. Слагаме я на полога, затваряме всички изходи и я пускаме веднъж дневно за около 30 минути, за да се нахрани и раздвижи, но отделно от останалите кокошки. След 5 до 7 дни инстинктът ѝ се събужда и тя започва да кудкудяка. Добрата квачка започва да обзавежда гнездото и да го затопля с пух. Сега вече изходите могат да бъдат отворени и да бъде насадена с още яйца – вече няма да избяга никъде, а по-скоро ще трябва да я вдигаме поне веднъж дневно от полога, за да се нахрани. 

Как да превърнем кокошката в квачка
111196
 

Последни материали
Виж
Подписан е протокол за фитосанитарните изисквания при износ на шафран към Китай
България и Китай ще работят интензивно за ускоряване на процедурите за внос на земеделски и хранителни продукти в Китай
С бюджет над 5,8 млн. лева
От 1 до 8 юли ще има втори прием по интервенциите за лозаро-винарския сектор
Любимата храна на японците поскъпна над 2 пъти
Японският министър на земеделието подаде оставка заради шега с ориза
Важно!
До края на юни кабинетът ще приеме два закона, свързани с агросектора
Европейският парламент вдигна с 50% митата за торове от Русия и Беларус
ИАГ
Висока оценка за опазване на местообитанията в българските гори
Свързани материали
Виж
Кокошка в доматен сос с гъби
Омлетът от него обаче не се различавал по вкус от приготвен от обикновени яйца
Австралийска кокошка снесе яйце с 3 жълтъка
Кокошка в доматен сос с гъби
Германска кокошка снесе 209-грамово яйце
Кулинарна глезотия от село
Кокошка, печена в тиква
Печена кокошка в тиква
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини