Тиквата измиваме и отрязваме горната част и запазваме „капака” . С голяма лъжица почистваме семките отвътре и отстраняваме меката част. Ориза сваряваме в подсолена вода 15 мин. Измитата и подсушена кокошка нарязваме на големи парчета, загряваме 1 с.л. масло и ги изпържваме за около 5 минути. Лука нарязваме на полукръгчета и го изпържваме в друга с.л. масло. Прибавяме отцедения ориз. Отстраняваме костилките на сливите и ги нарязваме на тънки парченца. Почистените от семките ябълки нарязваме на дребни кубчета. Загряваме фурната на 200 градуса. Слагаме в тиквата на слоеве ориза с лук, кокошката и плодовете. Добавяме 1 с.л. масло покриваме с отрязания капак, намазваме от всички страни с останалото масло и печем 2-3 часа.
Продукти: 1 тиква, 1 кокошка, 50 г ориз,1 по 500 г ябълки и сливи (200 грама ако са сушени), 3 глави лук, 100 г масло, сол, смлян черен пипер, зелени подправки за украса.