Начало » Новини » Коментари
07.07.2017 г.

С холандската система за складиране на фирма Tolsma зеленчуците остават свежи повече от половин година

Опит

sinor

Ако попитате производителите на плодове и зеленчуци кои от европейските фермери се справят най-добре със съхранението на готовата продукция, няма две мнения, че това са холандците. Всеки, посетил тази държава, е поразен от изобретателността, с която тамошните фермери развиват интензивно земеделие при суровия климат и уникалната система за отводняване на почвата.

Половината от територията на Нидерландия (Холандия) е разположена на метри под морското равнище, което прави трудно достъпна всяка дейност, свързана с обработка на почвата. Това обаче не сломява северната нация, която поколения наред води битка с водата, прокарвайки отводнителни съоръжения  и превръщайки терените в плодородни полета.

В началото на миналия век инженерната мисъл ражда уникален за времето си проект с преграждането на Северно море с 30-километрова дига и превръщането на 480 хиляди декара площ от морското дъно в обработваема земя (т.нар. полдери). Тези зони са на 6 метра под морското равнище, но перфектно изградените хидроложки системи не позволяват на водата да превземe почвата.    

Така в продължение на десетилетия върху извоюваната от морето земя изникват 1 800 земеделски стопанства, където днес се отглеждат картофи, моркови и всякакъв друг вид грудков зеленчук, реализиран не само в страната, но и в почти целия свят.

Покрай земеделските стопанства в региона се създават и модерни индустриални компании, които обслужват фермерите при доставката на суровини или при съхранението на продукцията, въвеждайки нови технологии. Не случайно днес Центърът на картофeния бизнес със столица Емелорд е сред силно развитите индустриални райони на страната, като иновациите съпътстват почти всеки етап от пътя на зеленчука от полето до трапезата.

Сред тези индустриални компании е и производителят на складови съоръжения Tolsma-Grisnich, създадена като семейна фирма през 1952 година.

При старата система на складиране, извършвана преди втората половина на миналия век, фермерите са губели близо 30-40 на сто от реколтата си по време на съхранението и. В продължение на години експертите са създали коренно различни технологии в складирането и съхранението на селскостопанската продукция, довели  до днешното дълготрайно запазване на качеството на продукта.

Отглеждането, прибирането на реколтата, съхранението и преработването с високо качество на различни сортове и видове земеделски продукти не е лесно, изисква много опит и отнема много усилия. Tolsma-Grisnich, световен лидер в иновативните решения за съхранение и преработка, се фокусира върху съхранението с най-високо качество на крайния продукт.

Благодарение на новите технологии компанията предлага модерни инсталации за складиране на картофи, моркови, лук и друг вид зеленчук, които го запазват свеж в продължение на повече от половин година, поясни търговският директор на Tolsma г-н Винсент Хофстее.

От 60 години компанията е лидер в производството на модерни складове, като голяма част от постиженията се дължат на развойната дейност на отдела, в който работят 12 специалисти.

Компанията разполага с две фабрики за производство на оборудване за приемане, транспортиране, съхранение, почистване, сортиране и опаковане на селскостопански продукти, както и за оборудване за хладилни камери за съхранение на продуктите в бокс палети или в насипно състояние – вентилационни уредби с напълно автоматизирано управление със или без допълнително охлаждане, вентилационни тунели, компактни охладители, които се изпитват и настройват в завода и се монтират при клиента на принципа „включваш и ползваш“.

Наблюдението и управлението на всички процеси по поддръжка на режимите в складовите помещения е напълно автоматизирано, като това може да се извършва и дистанционно – онлайн от компютър или телефон.

Проектирането и изработката на всички електронни управляващи устройства се извършва във фирмата, с помощта на инженери от компанията.

„Толсма“ предлага преди всичко инженерно-технически комплексни решения за различни начини на съхранение според изискванията на клиента.

Днес складове на холандската компания притежават фермери от Германия, Франция, Китай, Индия, Полша, Русия, Украйна, Казахстан, САЩ, много африкански държави и др. Общо компанията изнася съоръжения в повече от 80 страни по цял свят.

От няколко години  българската фирма „Бонеро” работи активно с Tolsma, предлагайки на родните фермери модерните съоръжения за складиране.

Уникалното в технологията на съхранението е да се поддържа такава температура и влажност, която да не позволява на съхраняваната продукция да се разваля, като губи от теглото си, загнива или променя химическия си състав или консуматорските си качества.

Известно е, че 85% от съдържанието на зеленчуците  е вода, затова е важно около тях да се поддържа съответната висока  относителна влажност – 90-95%, така че това водно съдържание на продукта да се запази за периода на съхранение, обясни експертът.

Всичко това се следи с компютър, така че фермерът във всеки момент знае дали в даден склад има проблем със съхранението, за да го отстрани навреме. Може да се управлява и дистанционно, през интернет.

Vision Control е най-съвременният компютърна програма за контрол на климата на Tolsma - цялостно решение за всичко, което е необходимо да се следи и контролира, в и около склада, като предлага работа със сензорен екран, анимиран преглед на текущото състояние, контролните действия могат да бъдат проследени в графика, конфигуриране по помещения.

Vision Control служи за управление на вентилатори (вкл. контрол на скоростта), шлюзове, нагреватели, охлаждане, топлинни стабилизатори, освежаване според съдържанието на СО2, подтискане на прорастването, овлажняване.

С датчици се отчита температурата, относителната влажност на въздуха, съдържанието на въглероден двуокис, така че процесите на гниене да се предотвратят и зеленчукът да се съхрани при най благоприятни условия за по-дълго време.

Всеки сезон на отглеждане на дадена култура се характеризира с различното въздействие на природата и показва, че се изискват различни настройки и селективен подход от страна на Tolsma Vizion компютъра за контрол на климата. Това означава, че всеки сезон настройките трябва да се проверяват, променят и контролират според конкретните условия. Тези персонални съвети, напътствия и помощ относно съхранението на продукта са най-новата услуга от Tolsma, даваща възможност на клиента да бъде направляван дистанционно през целия период на складиране. Тази нова услуга за дистанционна поддръжка се нарича TOLSMA ALERT®.

Холандците предлагат и иновативни методи за съхранение с насищане на атмосферата в склада с някои инертни газове които предотвратяват покълването на зеленчуците, които са изключително успешни при съхранението на моркови например.

При складирането на лук или картофи пък се предлагат два метода – в бокс палети или в насипно състояние. Предимството на първото съхранение е, че лукът или картофите може да се сортират предварително и при заявка на определени количества от исканото от клиента качество фермерите  да осигурят необходимите партиди .

Прилагат се и системи за продухване на продукта в бокс палети с използването на въздушни възглавници за уплътняване на пространствата между палетите, което е особенно ефективно при съхранението на лук.

За всеки отделен клиент компанията е в състояние да направи съответния проект, което влиза в цената на поръчката. 

С холандската система за складиране на фирма Tolsma зеленчуците остават свежи повече от половин година
16417
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Фермери са блокирали редица магистрали в Нидерландия
Сезонът за оранжерийните производители в Ниската земя едва сега започва
На холандците им се вие свят от цените на испанските зеленчуци
Инсектицид с опасния химикал бил предлаган за обезпаразитяване на кокошки
Съд призна за виновни две холандски компании за скандала с фипронила в яйцата
Холандия веднага предупреди фермерите да не пускат птиците на открито
И в Германия установиха огнище на птичи грип
На фона на масовите протести в бранша
Част от холандските фермери се разбраха с правителството
След споразумението на правителството с провинциалните власти за азотните емисии
Холандските фермери готвят протести за Коледа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини