Начало » Новини » Интервю
12.03.2015 г.

Зеленчукопроизводителите успешно ще се вместят в лимита от 3 млн. лв. за инвестиции в техника

Михаил Бозаров, собственик на „Бонеро” ЕООД

Михаил Бозаров, собственик на „Бонеро” ЕООД

Компанията за внос на семена, торове и селскостопанска техника за зеленчукопроизводство „Бонеро” ЕООД отбеляза изключително силно представяне на изложението АГРА 2015, което се проведе през миналата седмица в Пловдив. „Бонеро” е известна също и с вноса на специфични машини и прикачен инвентар и складови технологии, както и с консултантската си дейност в областта на земеделието.

Фирмата е дистрибутор на модерна техника на известни компании като FORIGO Roteritalia, FERRARI Construzioni Meccaniche, ORTOMEC, URBINATI, OLIVER, SORMA Group от Италия, JJ BROCH - Испания, както иTolsma Grisnich , Struik, Kiremko, Allround, AGRODUST – Холандия и EURO-Jabelmann Landmaschinen – Германия и др.

Пред Farmer.bg собственикът на компанията Михаил Бозаров представи новостите, ориентирани към зеленчукопроизводителите в страната.

-  Г-н Бозаров, какви бяха очакванията Ви от тазгодишното представяне на агроизложението в Пловдив?

- АГРА 2015 се проведе точно преди да започне приемът на проекти за покупка на техника, което за бранша е добра новина и несъмнено ще даде тласък в търсенето. Европейското финансиране е стимул за развитие, затова и очакванията особено в зеленчукопроизводството са по-големи, като се има предвид, че то е поставено в приоритетите от сегашното управление.

Последните новини за отваряне на новите програми дават надежди на стопаните, че ще могат да инвестират в нова техника. Затова и в Пловдив ние се опитахме да предложим интересни оферти, включващи пълна механизация за цялостен цикъл на производството, прибирането, съхранението и преработката на зеленчуци.

„Бонеро” е известна на стопаните и със своите консултантски услуги, които биха ги улеснили в подготовката на техните бизнес планове.

В състояние сме да предложим проекти в зависимост от размера на обработваемите площи или от разположението на складовете в дадено стопанство. Тази гъвкавост ще позволи на фeрмeрите да се ориентират лесно при изпълнението на проектите.

- Разкажете за новостите, които сте представили в Пловдив?

- Компанията поддържа дългогодишно сътрудничество с голям брой чуждестранни производители и дистрибутори на техника и посадъчен материал за производство на зеленчуци и картофи. Целта ни винаги е била да предложим широка гама услуги– от продажба на семена и торове до машини за преработка. Освен семената за картофи и зеленчуци, с които сме известни в цялата страна, „Бонеро” предлага още специфични торове и растежни стимулатори за зеленчукопроизводство.

- Третото направление в дейността ни са машините – от техника за засяване на растенията в тарелки за подготовка на разсад, през машини за засаждане на този разсад на полето до крайния етап - прибиране на реколтата, нейното манипулиране, съхраняване и оползотворяване – пакетиране или преработка. Този тип техника е разнообразна и се отнася както за картофи, така и за всички видове зеленчуци, плодове, билки и др.

- Расте ли търсенето на техника и консумативи за производство на плодове и зеленчуци?

- Определено, да. Фирмата предлага различна техника за отглеждане на културите – от лехообразуватели и тирообразуватели при картофите, до посадъчна техника. Тук разнообразието е голямо – от едноредови до 4-редови посадъчни машини с различни апликатори за разпръскване на торове и микроелементи, за препарати за растителна защита и гранулати срещу телен червей.

Разполагаме и с широка гама машини за прибиране и оползотворяване на зеленчуците - от началната преработка с миене и сортиране до пакетирането на всякакви зеленчуци и плодове.

В това отношение си партнираме успешно с италианската фирма Sorma Group и холандската фирма ALLROUND, от които внасяме машини за сортиране, миене и пакетиране на моркови, картофи, лук и на плодове – ябълки, цитруси или на меки плодове във всякакви опаковки. Предлагаме също съответните пакетажни материали.

- В каталозите ви присъства и оборудване за складови бази. За колко големи стопанства са пригодени?

- Бонеро предлага интересни решения и системи за манипулация на всякакви обемни зеленчуци - картофи, лук, моркови, зеле както и на складове за съхранението им. В тези халета автоматично може да се контролира влажността, температурата и наличието на въгрероден двуокис. Това позволява реколтата да се запази от 5 до 8 месеца, без да се развали, като продуктите имат добър пазарен вид.

В това отношение успешно си партнираме с фирма Tolsma Grisnich - Холандия, която е с 50-годишен опит в манипулирането и съхранението на такива продукти. Управлението на процесите се извършва напълно автоматично - чрез компютърна система и специализирано програмно обезпечаване, а чрез поддържането на оптималните условия се осигурява и дългосрочно съхранение на продуктите при запазване на качеството им.

- Към какъв тип машини е най-големият интерес на това изложение?

- Голям е интересът към машини за разсяване и за разсаждане на зеленчуците. Примерно италианските фирми ORTOMEC и  FERRARI предлагат подобна техника за разсяване и разсаждане на пипер,  домати, салати и др. Това са високопроизводителни машини, които осигуряват голяма степен на механизация на процесите при висока равномерност, в резултат на което и добивите са високи. Много интересни са също машините за механизирано плевене на италианската фирма OLIVER, с които се спестява много ръчен труд и пестициди, което е много важно за био производството на зеленчуци, билки и др.

- Как се движат запитванията преди сезона?

- Търсенето расте и това е добър знак. Имаме запитване от клиенти както за почвообработващите машини, така и за машините за разсяване и  разсаждане. По мярката 4,1 от програмата за селските райони зеленчукопроизводителите свободно могат да кандидатстват и за складовите съоръжения и инсталациите за манипулиране и пакетиране на продуктите. В това отношение не превишаваме тавана на безвъзмездната помощ от 3 млн. лв., който беше установен. При нормални мащаби на производство от страна на българските зеленчукопроизводители, те успешно ще могат да се вместят в тази сума.

Предлагаме и стандартизирани малки складове за 500 тона примерно, които не са скъпи. Тези складове спокойно може да се използват от малки и средни производители.

- Предлагате и разнообразна техника за прибиране и садене на чесън. Това означава ли, че се възражда интересът към това производство?

- Да, и това ни радва. Сред нашите клиенти е и голям производител на чесън от Източна България, който вече работи над хиляда декара. В това отношение нашият партньор, испанската фирма J. J. Broch предлага изключително качествено оборудване не само за засяване и прибиране на чесън, но и за неговото последващо сортиране, почистване и преработка. Машините са надеждни и осигуряват перфектна работа на полето и в склада.

Ценовото ниво на тези машини е благоприятно за българските фермери, при много високо качество, скорост на засаждането и прецизност. Машината за зсаждане на чесън и арпаджик осигурява засаждане с 5 километра в час при нормална скорост на засаждане от друг вид машини 2-2,5 км в час. 

Важен елемен при доставките е и и сервизът на техниката, което е важно звено, защото тези машини са специфични, прецизни и изискват добро обслужване.

- Увеличават ли се районите в страната, в които има търсене на техника за зеленчукопроизводство?

- Бизнесът се развива въпреки проблемите. Освен производителите в пловдивски и пазарджишки район търсене има от редица други части на страната. По традиция крупни зеленчукопроизводители има в Плевенско, Петричко, около Сандански. Напоследък се засилва интересът също в Каварна, Великотърновско, Хасковско, Бургаско, Харманлийско и др.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Зеленчукопроизводителите успешно ще се вместят в лимита от 3 млн. лв. за инвестиции в техника
32089
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини