Начало » Важно за фермера » Пчеларство
28.06.2017 г.

Пчелите във Франция гинат от пестициди и азиатски стършели

sinor

През 2016 г. във Франция са били произведени едва 9 хил. тона мед, а това е най-ниското ниво в съвремената история на пчеларството в страната и истинска катастрофа, заяви пред ежедневника Libération Анри Клеман, говорител на Националния съюз на френските пчелари.

Интервюто е част от усилията на съюза да бъде привлечено вниманието на широката общественост към проблема с резкия спад на броя на пчелите в страната в рамките на проведените между 22 и 24 юни „Дни на пчеларството” във Франция. Местните пчелари призовават властите в страната да забранят употребата на пестициди и да стимулират екологичното селско стопанство.

Само преди 20 години във Франция са били произвеждани между 32 и 33 хил.тона мед годишно, като страната е била лидер по този показател в Европeйския съюз. Спадът в производството започва през 1995 г., когато на френския пазар се появява пестицидът за предсеитбена обработка на семената Gaucho на германския химически концерн Bayer, впоследствие забранен за употреба в страната. През 2011 г. производството намалява до 20 хил. тона, а след това – до средно 15 хил. тона годишно.

За основни причини за този катастрофален спад са смятани пестицидите, влошаването на състоянието на околната среда като цяло и азиатските стършели, които убиват пчелите.

Според Клеман през последните няколко години в този списък трябва да бъде включен и ефектът от затоплянето на климата в световен мащаб.

„Зимите свършват все по-рано, често времето се затопля още през февруари и март и пчелите започват да излитат от кошерите също много по-рано. След това, когато пчелите са вече трайно навън, идват застудявания, както се случи и тази година през април и май.

А през лятото заради изключителните жеги цветята увяхват и това по драматичен начин се отразява върху количествата произведен мед”, обяснява той. Експертът е започнал да забелязва въздействието на климатините промени върху пчелите още от 2003-2004 г.

„Цъфтежът започва доста по-рано и е по-интензивен, но за сметка на това продължава по-кратко. А силният вятър изсушава цветята, които имат нужда от сравнително високо ниво на влажност за производството на нектар. Добавете и периодите на изключителни горещини и от всичко това ще получите смъртоносен коктейл за пчелите”, подчертава той.

Клеман призовава новото държавно ръководство на Франция „да предприеме необходимите реформи. „Необходима ни е реална политика в областта на пестицидите. Трябва напълно да елиминираме неоникотиноидите, а също и глифозата”, настоява той.

Говорителят на Националния съюз на френските пчелари призовава и към радикални промени в селското стопанство. „Най-наложителна е работата за преориентиране на селското стопанство. Необходимо е да се откажем от селскостопанската химия в полза на истинското екологично селско стопанство”, убеден е той.

В интервю за регионалното издание Le Dauphiné директорът на Фондацията за изследване на биоразнообразието Елен Субле подчертава, че „броят на пчелите намалява значително не само в Северна Европа, но и в останалия свят”. Според Субле освен пестицидите и цялостното замърсяване на околната среда ключово значение за това неблагоприятно развитие има „еднообразието на селскостопанския пейзаж, свързано с преобладаващото интензивно селско стопанство”. „Заради монокултурното земеделие и употребата на пестициди изчезват някои редки видове диви растения, които са нужни на пчелите”, изтъква тя. Освен това разширяването на градовете лишава част от пчелите от естествените им местообитания, добавя изследователката.

Тя не вижда друг изход за спасяване на пчелите освен промяна на модела на селското стопанство. „В краткосрочна перспектива трябва да бъде намалено използването на пестицидите и да бъдат открити техни заместители. А в средносрочна перспектива е необходимо да бъде променен самият модел на селско стопанство. Настоящата система на интензивно селско стопанство е разрушителна и въпреки това не осигурява възможности за изхранване на световното население”, категорична е изследователката.

Пчелите във Франция гинат от пестициди и азиатски стършели
11998
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини