Начало » Новини » Света
02.02.2015 г.

Франция ще намали наполовина употребата на пестициди чак през 2025 г.

Екологични норми

Farmer.bg

Франция удължи доброволно срока за намаляване наполовина на използваните пестициди в селското си стопанство до 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на интервю на земеделския министър на страната Стефан льо Фол, дадено за ежедневника „Либерасион”.  Като най-голям земеделски производител в Европейския съюз първоначалните планове на правителството бяха за 50-процентно намаление на използваните пестициди до 2018 г., което обаче се е оказало непостижимо като цел. Напротив, страната е увеличила употребата им, донякъде и заради неблагоприятните метеорологични условия. Пестицидите вредят на здравословното състояние на човека, но представляват риск и за околната среда.

В ЕС например е забранена употребата на вещества, познати като неоникотиноиди, тъй като съществуват основателни подозрения, че те водят до намаляването на броя на пчелите.

За сметка на удължаването на досегашния срок за намаляване на пестицидите Франция приема допълнителна цел за свиването им с 25% до 2020 г. Целта не е задължителна за земеделските стопани, но преработеният план на министерството ще насърчава промяната в използваните практики чрез разширяване на мрежата от ферми, експериментиращи с алтернативни техники, се посочва в интервюто.

„Трябва да разпространяваме тези добри практики. Възнамеряваме да увеличим броя на тези ферми до 3 хиляди”, твърди Льо Фол. По думите му в обхванатите в момента от програмата 2 000 ферми използването на пестициди е намаляло с 12% през 2013 г., докато в страната като цяло за същия период то е нараснало с 9%.

Министърът уточни, че използването на пестицидите може да се постигне както чрез технология, позволяваща на фермерите да наторяват по-прецизно отглежданите култури, така и чрез биологичен контрол, който замества химикалите с природни продукти.

Според коригирания правителствен план доставчиците на пестициди ще бъдат принудени да свият реализираните обеми с 20% през следващите 5 години, като същевременно биват насърчавани да предлагат на земеделците услуги за намаляване на използването на химикали, добави той. На продавачите на пестициди ще бъдат налагани наказания, ако не успеят да постигнат заложените цели, като схемата за тези наказания ще бъде уточнена допълнително, посочва Льо Фол.

Представители на земеделците обаче смятат, че увеличаването на ограниченията за употреба на пестициди им оставя прекалено малко достатъчно приемливи варианти за борба с вредителите и болестите по растенията. „Насилственото свиване на количествата на продуктите за поддържане на доброто състояние на растенията е илюзорно, тъй като липсват други варианти за постигането на тази цел”, се посочва в съобщение на браншовата организация Орама.

Франция ще намали наполовина употребата на пестициди чак през 2025 г.
7118
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
ЕК оттегля предложението за намаляване на пестицидите в ЕС
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Нормативни промени
ЦОРХВ прехвърля към БАБХ контролни функции при анализа на пестицидите в меда
Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини