Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.06.2017 г.

Сиво гниене при ягодите или как гъбичките са в състояние да унищожат реколтата

Полезни съвети
Сиво гниене при ягодите или как гъбичките са в състояние да унищожат реколтата

Тази пролет беше доста дъждовна и както често се случва в такова време, ягодовата реколта страда доста от сивото гниене, което покрива плодовете със сива плесен и предизвиква загниването им. В неблагоприятни години гъбичното заболяване е в състояние да унищожи до 90% от реколтата. Смята се за особено опасна при продължително дъждовно време.

Гъбичките презимуват в растителни отпадъци и през пролетта поразява плодовете, венчелистчетата и стъблата на ягодите. Най-силно страдат лехите, засадени гъсто и разположени в ниски непроветриви участъци – там ягодите посивяват и вкусовите им качества се влошават до положение да не могат да се консумират. Химическите препарати няма да помогнат, тъй като при цъфтежа и зреенето на ягодите употребата им е забранена. Късно е и за пръскане, така че най-важна се оказва профилактиката.

1. За засаждане на ягодите се избирт проветриви, слънчеви места, като през пролетта почвата се почиства от растителни остатъци и бурени.

2. По време на цъфтежа почвата под ягодите се мулчира със слой слама или дървени стърготини, за да не допират растенията пръстта – и ягодите остават по-чисти, и сивото гниене се появява по-рядко.

3. Ако нямате слама, можете да поставите подпори от тел.

4. Пръскането на ягодите с дървесна пепел след дъжд сдържа развитието на сивото гниене.

5. Между лехите може да се засади чесън – той разпространява фитонциди, унищожаващи сивото гниене и останалите гъбички.

6.  Преди началото на растежа на ягодите можете да ги напръскате с 3-процентов разтвор на бордолезов разтвор.

7. При обиране на реколтата събирайте болните ягоди в отделен съд и ги унишожете извън градината.

От полза е да се потърсят сортове, устойчиви на гъбични заболявания. Устойчивостта спрямо сивото гниене може да бъде увеличена с подхранвания с фосфорно-калиеви торове, както и с микроелементи. По-конкретно се използва разтвор на борна киселина (2 грама на 10 литра вода) и на железен сулфат (зелен камък, 5 грама на 10 литра вода. Обработката се повтаря през 10-15 дни. 

Сиво гниене при ягодите или как гъбичките са в състояние да унищожат реколтата
5856

Последни материали
Виж
Уловената над половин тон риба е дарена на социалния патронаж
Извадиха над 2 километра бракониерски мрежи от бургаски язовир
Само за месец котировките са се понижили с 13-15 евро за тон
Цената на пшеницата в ЕС стремително пада
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Ще бъдат завишени изискванията към кандидатстващите животновъди
Махат тиквите от приоритетите по подмярката за стартова помощ за малки стопанства
В началото на май ще бъде отворен отвори приемът за застраховане на реколтата
Отварят приема по мярката за инвестиции в преработката на грозде вероятно в края на март
Делът на Обединеното кралство в износа на селскостопанските ни продукти е едва 2 на сто
Порожанов не очаква преки загуби за родните фермери от излизането на Великобритания от ЕС
Свързани материали
Виж
Важно за фермера
Какво може да се отглежда след ягоди и как да се възстанови почвата
Ягодите ви загниват?
Време е за засаждане на ягодите
Практика
Засадете ягодите през август и ще се радвате на богата реколта
Растенията са пръскани с биоторове и са напоявани капково
Държавно горско стопанство отгледа първите си ягоди
Борба с неприятелите
Неприятели по ягодоплодните през май
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам