Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.06.2017 г.

Сиво гниене при ягодите или как гъбичките са в състояние да унищожат реколтата

Полезни съвети

Тази пролет беше доста дъждовна и както често се случва в такова време, ягодовата реколта страда доста от сивото гниене, което покрива плодовете със сива плесен и предизвиква загниването им. В неблагоприятни години гъбичното заболяване е в състояние да унищожи до 90% от реколтата. Смята се за особено опасна при продължително дъждовно време.

Гъбичките презимуват в растителни отпадъци и през пролетта поразява плодовете, венчелистчетата и стъблата на ягодите. Най-силно страдат лехите, засадени гъсто и разположени в ниски непроветриви участъци – там ягодите посивяват и вкусовите им качества се влошават до положение да не могат да се консумират. Химическите препарати няма да помогнат, тъй като при цъфтежа и зреенето на ягодите употребата им е забранена. Късно е и за пръскане, така че най-важна се оказва профилактиката.

1. За засаждане на ягодите се избирт проветриви, слънчеви места, като през пролетта почвата се почиства от растителни остатъци и бурени.

2. По време на цъфтежа почвата под ягодите се мулчира със слой слама или дървени стърготини, за да не допират растенията пръстта – и ягодите остават по-чисти, и сивото гниене се появява по-рядко.

3. Ако нямате слама, можете да поставите подпори от тел.

4. Пръскането на ягодите с дървесна пепел след дъжд сдържа развитието на сивото гниене.

5. Между лехите може да се засади чесън – той разпространява фитонциди, унищожаващи сивото гниене и останалите гъбички.

6.  Преди началото на растежа на ягодите можете да ги напръскате с 3-процентов разтвор на бордолезов разтвор.

7. При обиране на реколтата събирайте болните ягоди в отделен съд и ги унишожете извън градината.

От полза е да се потърсят сортове, устойчиви на гъбични заболявания. Устойчивостта спрямо сивото гниене може да бъде увеличена с подхранвания с фосфорно-калиеви торове, както и с микроелементи. По-конкретно се използва разтвор на борна киселина (2 грама на 10 литра вода) и на железен сулфат (зелен камък, 5 грама на 10 литра вода. Обработката се повтаря през 10-15 дни. 

Сиво гниене при ягодите или как гъбичките са в състояние да унищожат реколтата
21925
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Технологични карти за растениевъдство, конвенционално и биологично производство
В градината
През август започнете с предпазни мерки срещу фитофтора при ягодите
Средният добив при малините за 2023 г. е 360 кг/дка
Над 2 700 хектара с малини и ягоди са заявени за директно подпомагане през последните две години
А в магазините се продават по 30-32 лв. за килограм
Цената на малините от производител до търговец на едро скача с 250 процента. ЕС трябва да чуе това!
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини