Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.05.2011 г.

Засейте директно домати за консервиране

Подходящи са сортовете с високо съдържание на сухо вещество

Доматите за средно ранно производство, отгледани от разсад, са вече в градината. Те са предназначени основно за прясна консумация. Сега е подходящото време за директна сеитба на домати за консервиране. Оптималният срок за засяване на семената е от края на май до първото десетдневие на юни. Продукцията от тях се прибира в края на август и септември, когато по традиция се подготвят консерви за зимата.

Директното отгледане на домати позволява на сравнително по-малка площ да се разположат повече бройки растения, за които не е необходимо да произвеждате разсад от ранна пролет. Те не се нуждаят от опорна конструкция, не се култучат и узряват дружно, което ги прави подходящи за есенно консервиране. Плодовете са по-здрави тъй като съдържат повече сухо вещество, а отглеждането на високи лехи, където има по-добро проветрение, ги прави по-устойчиви на болести. През късна есен недозрелите плодове са подходящи за съхранение и доузряване в хранилища.
Технологията за директно производство на домати е опростена и много лесна. Трябва ви пликче със семена от подходящи сортове. Най-често такива са тези с продълговати плодове, които имат по-високо сухо съдържание.

Сеитбата се прави на високи лехи, на които може да се разположат един или два реда растения. Ширината на лехата при едноредова лента е 40-50 см и междуредие (бразда) 30-35 см. Височината на лехата трябва да е 25-30 см., защото в по-късен етап браздата, която се получава, ще служи за поливане, и съответно за оттичане при проливен дъжд. Дължината на лехите зависи от площта, с която разполагате и възможността за поливане.

Преди сеитбата на семената почвата се обработва добре и се оформят високите лехи. Семената се засяват на дълбочина около 2,5-3 см през 25-30 см. Ако разполагате с добре угнил оборски тор, вместо с почва покрийте семената в браздичката с него. След това уплътнете почвата и полейте отгоре, така че водата да навлажни достатъчно почвата и да стигне до семената.

След поникване растенията се прореждат – там, където са поникнали повече семена, се оставят не повече от две. В случай, че някъде липсват растения, мястото се попълва след фаза кръстосване от излишните. Докато растенията са малки, лехата се повива отгоре, като се избягва мокренето на листата. Когато се развият достатъчно големи храстчета и започнат да цъфтят и завръзват, поливането се прави по браздите от двете страни на лехата. По капилярен път водата стига до корените на растенията. Добра възможност е и полагането на полиетиленово фолио, което освен от плевелите, предпазва доматените плодове и от гниене, него обаче трябва да съчетаете с капково напояване.

Засейте директно домати за консервиране
184512
 

Последни материали
Виж
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Свързани материали
Виж
Отглеждане на разсад за коренова целина
Практика
Защо губите добив в началния етап на вегетационния период
Използвайте студоустойчиви сортове зеленчуци
Предзимното засяване дава по-добро качество
Спанак за късна пролет се сее през октомври
Ако есента сте пропуснали сега сложете спанака
Слагаме разсад за ранно зеле
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини