Начало » Новини » Света
05.06.2017 г.

Светлана Боянова участва в семинар за цифровизацията в селското стопанство, организирана от Еврокомисията

Снимка: Институт за агростратегии и иновации

Председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова е била единственият представител на България, който участва в семинар на тема „Дигитални иновационни хъбове: интегриране на цифровото селско стопанство“. Двудневният семинар се проведе в ирланския град Килкени и се организира от EIP-AGRI Service Point към Европейската комисия. Събитието се случва в родния град на комисаря Фил Хоган, който също е участвал във форума.

Дигиталните иновационни хъбове (DIH) биха могли да действат като едно гише, което дава възможност на всеки бизнес да има достъп до най-новите знания, опит и технологии за тестване и експериментиране с дигитални иновации. Те осигуряват връзки с инвеститорите, улесняват достъпа до финансиране за цифрови трансформации и подпомагат свързването на потребителите в селското стопанство с  доставчици на IT решения за дигитални иновации по цялата агрохранителна верига. Дигиталните иновационни хъбове могат да помогнат както на агробизнеса, така и на IT компаниите да станат по-конкурентоспособни, като по този начин се стимулира растежът и създаването на работни места.

Основната цел на двудневния семинар в Килкени е да се даде възможност на заинтересованите страни - научноизследователските и технологичните организации, селскостопанския сектор, инвеститорите, ключови фигури, които имат съществено значение при формиране на политиката да споделят знания, опит и нужди за развитието на дигитални информационни хъбове в селското стопанство.

За да постигне общата си цел, събитието ще се фокусира върху изясняването на понятието "Дигитални информационни хъбове" и как те могат да допринесат за включването на цифрови иновации в селското стопанство, да идентифицира и свърже съществуващите инициативи и структури в Европа с капацитет за обмен на технически, финансови, обучителни и други услуги, които да допринесат за развитието на тези цифрови центрове в селското стопанство. Сред целите на събитието е също така да се идентифицират и обсъдят специфичните нужди и потенциални бариери за развитието на тези дигиталните хъбове в Европа с фокус върху селското стопанство, както и да бъдат определени основните приоритетни стъпки за по-нататъшно им развитие в селското стопанство и за насърчаване на сътрудничеството между тях на европейско равнище.

Земеделският сектор никога не спира да прави нововъведения и всяко поколение носи нови технологични и организационни подобрения и компетенции. Скоростта на технологичните иновации обаче продължава по-бързо от всякога и е важно да се гарантира, че земеделските стопани от ЕС се възползват пълноценно от тази "дигитална революция". Ето защо IT разработчиците и селскостопанските предприятия се стремят да оценят кои технологии, включително най-неспецифичните за тях като Internet of Things, Big Data, роботика, изкуствен интелект и т.н., биха могли да помогнат на сектора да отговори на сегашното предизвикателство "да произвежда повече с по-малко". Селскостопанският сектор обаче трудно може да види истинската добавена стойност на тези технологии и да вземе решение в кои от тях, кога и до каква степен да инвестира.

Светлана Боянова участва в семинар за цифровизацията в селското стопанство, организирана от Еврокомисията
8723
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Неформално заседание на Съвета на ЕС в Испания
Вътев: Ползите от екологичния и дигитален преход трябва да бъдат разяснени на фермерите
Анализ, представен в ЕК
България е предпоследна преди Румъния по напредък в цифровизацията в ЕС
Дигитализация
Евродепутати одобряват българско предложение за повече инвестиции в цифровата инфраструктура
Мнението на експерта
Светлана Боянова: Не може без диалог с бранша да отрежат цифровизацията от подкрепата в Стратегическия план
От 25 до 28 август
Акцент и на панаира в Добрич са новите технологии
Важно от 2020 г.
Еврокомисията дава възможност на потребителите да се превърнат в двигател на прехода с нова програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини