Краставиците се отличават с високи потребности на хранителни вещества. За формиране на 10 т стокова продукция, растенията изнасят от почвата 14 кг азот, 9 кг фосфор и 28 кг калий. Високи и стабилни добиви могат да се получат само при използване на органични и минерални торове. Препоръчителната доза за внасяне на органични торове е 50-60 т/ха. Внасянето на минералните торове се съобразява в зависимост от съдържанието на подвижните форми на елементите в почвата и търсения добив.
За формиране на добив от 50-60 т/ха в продължение на цялата вегетация краставиците се нуждаят от 130 кг/ха азот. От тях 80 кг/ха се внасят преди основната обработка на почвата. Останалите 50 кг/ха се внасят при сеитбата (в редовете) и с текущите подхранвания през вегетацията, които започват след първата беритба и се повтарят през 14 дни.
При средно съдържание на фосфор, в почвата се внасят 140-160 кг/ха фосфорни торове. По-голямата част от тях (2/3) се внасят преди оранта, а останалото количество - в редовете.
Краставиците се нуждаят най-много от калий. На почви със средно съдържание на елемента се внасят по 150-170 кг/ха, като половината от тях преди оранта. Останалото количество калий се внася по време на вегетацията като подхранване, особено в периода на масово плододаване. Тъй като краставиците са чувствителни на хлор, за предпочитане е да се внася не калиев хлорид, а калиев сулфат.
При растежа на страничните разклонения на краставиците усвояването на калий и фосфор се повишава. По-късно във връзка с интензивния прираст на надземна маса се увеличава потреблението на азот. Съдържанието на подвижен фосфор трябва да не е по-малко от 15-20 мг на 100 г почва, а на обменен калий - 8-10 мг/кг на 100 г почва.
Подаването на хранителни разтвори чрез системата за капково напояване се прилага в течение на целия цикъл на поливане или в следата на цикъла, но така че в края на цикъла задължително да се направи промиване на системата с чиста вода.
Краставиците използват най-много хранителни елементи във фаза цъфтеж и образуване на плодовете. Те се развиват най-добре на богати почви с високи дози на торове.
- Недостатъкът на азот се проявява в светло-зелен цвят на листата, а излишъкът му задържа началото на цъфтежа. В периода на плододаване излишъкът намалява количеството на плодовете за сметка на вегетативната маса.
- Ниското съдържание на фосфор причинява бронзово-зелен оттенък на листата. Това налага предварително съобразяване на типа почва и условията за отглеждане във всеки конкретен случай, за да се внесат необходимите корекции.
- Краставиците имат потребност не по-малко от 50 кг/ха магнезий. Симптомите на магнезиев глад се изразяват в пожълтяване на краищата на листата и жълти петна по тях. В резултат на това растенията стават чувствителни към различни болести. Внасянето на магнезия може да стане с магнезиеви торове или смеси, съдържащи елемента. Другите необходими за растенията микроелементи основно постъпват в почвата с органичните торове.
При температура на почвата под 16ºС краставиците спират да усвояват хранителни елементи, което трябва да се има предвид за намаляване дозата на минералните торове при подхранване в хладно време.
За подхранване на растенията с капковото напояване се използват само водоразтворими минерални торове. Общото количество на торовете не трябва да надвишава 1-1,2 кг тор на 1 куб. м вода.