Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.05.2012 г.

Краставиците обичат калия

През вегетацията потребностите от елементи се променят

Краставиците се отличават с високи потребности на хранителни вещества. За формиране на 10 т стокова продукция, растенията изнасят от почвата 14 кг азот, 9 кг фосфор и 28 кг калий. Високи и стабилни добиви могат да се получат само при използване на органични и минерални торове. Препоръчителната доза за внасяне на органични торове е 50-60 т/ха. Внасянето на минералните торове се съобразява в зависимост от съдържанието на подвижните форми на елементите в почвата и търсения добив.

За формиране на добив от 50-60 т/ха в продължение на цялата вегетация краставиците се нуждаят от 130 кг/ха азот. От тях 80 кг/ха се внасят преди основната обработка на почвата. Останалите 50 кг/ха се внасят при сеитбата (в редовете) и с текущите подхранвания през вегетацията, които започват след първата беритба и се повтарят през 14 дни.

При средно съдържание на фосфор, в почвата се внасят 140-160 кг/ха фосфорни торове. По-голямата част от тях (2/3) се внасят преди оранта, а останалото количество - в редовете.

Краставиците се нуждаят най-много от калий. На почви със средно съдържание на елемента се внасят по 150-170 кг/ха, като половината от тях преди оранта. Останалото количество калий се внася по време на вегетацията като подхранване, особено в периода на масово плододаване. Тъй като краставиците са чувствителни на хлор, за предпочитане е да се внася не калиев хлорид, а калиев сулфат.

При растежа на страничните разклонения на краставиците усвояването на калий и фосфор се повишава. По-късно във връзка с интензивния прираст на надземна маса се увеличава потреблението на азот. Съдържанието на подвижен фосфор трябва да не е по-малко от 15-20 мг на 100 г почва, а на обменен калий - 8-10 мг/кг на 100 г почва.

Подаването на хранителни разтвори чрез системата за капково напояване се прилага в течение на целия цикъл на поливане или в следата на цикъла, но така че в края на цикъла задължително да се направи промиване на системата с чиста вода.

Краставиците използват най-много хранителни елементи във фаза цъфтеж и образуване на плодовете. Те се развиват най-добре на богати почви с високи дози на торове.

- Недостатъкът на азот се проявява в светло-зелен цвят на листата, а излишъкът му задържа началото на цъфтежа. В периода на плододаване излишъкът намалява количеството на плодовете за сметка на вегетативната маса.

- Ниското съдържание на фосфор причинява бронзово-зелен оттенък на листата. Това налага предварително съобразяване на типа почва и условията за отглеждане във всеки конкретен случай, за да се внесат необходимите корекции.

- Краставиците имат потребност не по-малко от 50 кг/ха магнезий. Симптомите на магнезиев глад се изразяват в пожълтяване на краищата на листата и жълти петна по тях. В резултат на това растенията стават чувствителни към различни болести. Внасянето на магнезия може да стане с магнезиеви торове или смеси, съдържащи елемента. Другите необходими за растенията микроелементи основно постъпват в почвата с органичните торове.

При температура на почвата под 16ºС краставиците спират да усвояват хранителни елементи, което трябва да се има предвид за намаляване дозата на минералните торове при подхранване в хладно време.

За подхранване на растенията с капковото напояване се използват само водоразтворими минерални торове. Общото количество на торовете не трябва да надвишава 1-1,2 кг тор на 1 куб. м вода.

Краставиците обичат калия
58875
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини