Последната информация за производството и цените на свинското месо в Европейския съюз показва ясна тенденция към ръст, съобщи електронното издание AgriLand, като се позова на данни на Европейската комисия. Средната цена на свинското месо в общността е достигнала 173,90 евро за 100 килограма трупно тегло, а при прасенцата – 59,50 евро за бройка. Повишението е с между 1,1% при прасенцата и 1,7% за свинете от клас Е в сравнение със същата дата на април. Спрямо средното ниво за миналата година цените са се повишили с между 27,3% и 27,9% за различните класове свинско и с 50% при прасенцата. Към 8 май цените на свинското месо в ЕС са доста над тези в останалите основни държави-износителки, като в САЩ свинското се продава средно за 136,75 евро за 100 килограма, в Бразилия – за 133,61 евро, а в Канада – за 122,01 евро.
От ЕК са представили информация и за производството на свинско месо в ЕС през 2016 г. – общо 23,23 млн. тона. От тях в Германия са били произведени 5,57 млн. тона, или 24% от цялото количество. В списъка следва Испания с 4,06 млн. тона (17%) и Франция с 1,99 млн. тона (9%). За клане през миналата година са изпратени 256,94 млн. прасета – малко над броя им през 2015 г. В световен мащаб ЕС е на второ място по производство на свинско с 19% от цялото количество, но далеч зад Китай (48%) и доста пред САЩ (9%).
За сметка на това общността остава най-големият износител на свинско, следвана от САЩ и Канада. Най-големите вносители са Китай (включително Хонконг), Япония и Мексико.