Износът на прясно и замразено свинско месо от държавите-членки на Европейския съюз е продължил да нараства и през февруари спрямо същия месец на миналата година, достигайки 5% в количествено и 20% в стойностно изражение, обяви Дънкан Уайът, водещ анализатор на британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството, цитиран от електронното издание Meatinfo. Спрямо януари 2017 г. доставките за чужбина са се свили до 176 хил. тона от 187,5 хил. тона.
На годишна база количествата, изпратени за Китай и Япония – двата най-големи външни пазара на ЕС, са намалели с по 3%, съответно до 60 хил. и 27 хил. тона, макар че в стойностно изражение е регистриран ръст заради по-високите цени на единица продукция.
Свиването на количествата за двата основни пазара е било компенсирано с излишък чрез увеличаване на доставките за следващите в класацията Южна Корея и Хонконг, съответно с 31% и 18%. Изнесените количества за други големи пазари също отчитат ръст – САЩ, Австралия и Тайван внасят все повече свинско месо от ЕС.
Вносът на свинско в ЕС пък е продължил да намалява, като количествата са се свили с 30% спрямо февруари 2016 г. до 446 тона, подкрепяйки дългосрочната тенденция на спад на доставките от трети страни.