Учени от университета „Кьорин” в японската столица Токио под ръководството на проф. Йошихико Кога са установили, че сладоледът влияе благоприятно върху мозъчната дейност на хората, съобщава електронното издание Excite News.
Особено силно е въздействието, когато сладоледът се консумира сутрин. Тогава той повишава умствената активност и стимулира алфа вълните в мозъка. Освен това сладоледът помага за по-бързото събуждане и ободряване.
В рамките на изследването учените търсили зависимост от поеманата храна на закуска с аналитичните способности и бързината на реакциите, показани на проведени тестове след хранене. Било установено, че онези, които закусвали със сладолед, се справят най-бързо и най-успешно със зададените въпроси.
Контролните тестове показали, че в случая е важно съдържанието, а не ниската температура на продукта. При поемане само на студена вода резултатът бил повишена мозъчна активност, но доста под нивата, фиксирани при консумацията на сладолед.
На екипа предстои да уточни дали засилената мозъчна дейност се дължи на конкретна съставка в сладоледа. Остава и въпросът за дълготрайността на ефекта от подобна закуска в рамките на работния ден.