Само за 2 години Сърбия увеличи рязко производството на сладолед, съобщиха от Сръбската търговска камара, цитирани от електронното издание DairyNews. През миналата година в страната са произведени 33 800 тона сладолед – съвсем близо до рекордния показател от 2019 г., когато производството му нарасна с 51% спрямо 2018 г. По данни на Асоциацията на растениевъдите и хранителната промишленост към камарата доскоро в Сърбия годишно са произвеждани малко над 20 хил. тона от десерта. Освен големите производствени предприятия с по над 2 хил. служители (Frikom, Froneri Adriatic и Swislion-Takovo) сладолед произвеждат и стотици дребни частни предприемачи.
С увеличаването на производството расте и износът – през 2020 г. Сърбия е доставила в чужбина 22 230 тона сладолед, което е 3 пъти повече в сравнение с 2016 г. Сръбските производители изнасят сладоледа предимно в съседните балкански страни – България, Гърция, Черна гора, Хърватия и Босна и Херцеговина. Популярният десерт се доставя и западноевропейски държави като Великобритания, Германия и Испания.