Начало » Новини » Света
06.09.2015 г.

Учени успяха да забавят топенето на сладоледа

Наука

sxc.hu

Шотландски изследователи от университетите в Единбърг и Дънди откриха начин да забавят топенето на сладоледа при стайна температура, съобщи британският вестник „Гардиън”. Учените успели да постигнат това с помощта на специална белтъчина – BslA. Нейният принцип на действие е твърде прост – тя свързва заедно молекулите на мазнината и водата с балончета въздух, като по този начин придава на веществото стабилност по отношение на външната температура и промените в нея. Освен това тя притежава и още едно полезно свойство – благодарение на сцеплението на молекулите предотвратява образуването на лед на повърхността на сладоледа, което повишава вкусовите качества на продукта.

Белтъчината се съдържа в някои продукти, срещани в природата, но шотландските учени успели да я получат и в лабораторни условия. Тя обаче ще може да се използва за производството на сладолед след не по-малко от 3 години, тъй като трябва да премине многобройни тестове, преди да получи разрешение за употреба.

Учени успяха да забавят топенето на сладоледа
6057
 

Последни материали
Виж
Половината от подадените проекти са оттеглени от кандидатите
32 общински проекта за улици по подмярка 7.2 преминават на следващ етап на разглеждане
Спадът в доставките от общността за трети страни обаче гони една трета
Пети сме по износ на мека пшеница от ЕС въпреки непълните данни
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 ноември 2024 година
Недостигът на влага поставя под въпрос оцеляването на част от есенниците
Архангел Михаил е и професионалният празник на работещите в този сектор
На МЕСОМАНИЯ 2024 браншовата асоциация ще отбележи 30-годишния си юбилей
Нормативни промени
Слага се ред в загробването на домашни любимци в частни и общински имоти
Нормативни промени
Таксата, която държавните предприятия ще внасят във фонда за инвестиции в горите за 2024 и 2025 г.
Свързани материали
Виж
Резулатати
БАБХ провери предприятия за производство на сладолед
С началото на активния летен сезон
Започват извънредни проверки на обектите за производство и търговия със сладолед
Германия произвежда най-евтиния сладолед
Продуктите не са безопасни за употреба според законодателството на ЕС
Хърватия изтегля от пазара сладоледи Милка с високо ниво на етиленов оксид
В бизнеса навлизат стотици дребни частни предприемачи
Производството и износът на сладолед от Сърбия нарастват рязко
След обявяването на нови указания на ЕК от средата на юли
Изтеглят сладоледи на Нестле и Марс от пазара в Испания заради канцерогени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини