Начало » Новини » Света
06.09.2015 г.

Учени успяха да забавят топенето на сладоледа

Наука

sxc.hu

Шотландски изследователи от университетите в Единбърг и Дънди откриха начин да забавят топенето на сладоледа при стайна температура, съобщи британският вестник „Гардиън”. Учените успели да постигнат това с помощта на специална белтъчина – BslA. Нейният принцип на действие е твърде прост – тя свързва заедно молекулите на мазнината и водата с балончета въздух, като по този начин придава на веществото стабилност по отношение на външната температура и промените в нея. Освен това тя притежава и още едно полезно свойство – благодарение на сцеплението на молекулите предотвратява образуването на лед на повърхността на сладоледа, което повишава вкусовите качества на продукта.

Белтъчината се съдържа в някои продукти, срещани в природата, но шотландските учени успели да я получат и в лабораторни условия. Тя обаче ще може да се използва за производството на сладолед след не по-малко от 3 години, тъй като трябва да премине многобройни тестове, преди да получи разрешение за употреба.

Учени успяха да забавят топенето на сладоледа
5826
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Резулатати
БАБХ провери предприятия за производство на сладолед
С началото на активния летен сезон
Започват извънредни проверки на обектите за производство и търговия със сладолед
Германия произвежда най-евтиния сладолед
Продуктите не са безопасни за употреба според законодателството на ЕС
Хърватия изтегля от пазара сладоледи Милка с високо ниво на етиленов оксид
В бизнеса навлизат стотици дребни частни предприемачи
Производството и износът на сладолед от Сърбия нарастват рязко
След обявяването на нови указания на ЕК от средата на юли
Изтеглят сладоледи на Нестле и Марс от пазара в Испания заради канцерогени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини