Начало » Новини » Света
06.09.2015 г.

Учени успяха да забавят топенето на сладоледа

Наука

sxc.hu

Шотландски изследователи от университетите в Единбърг и Дънди откриха начин да забавят топенето на сладоледа при стайна температура, съобщи британският вестник „Гардиън”. Учените успели да постигнат това с помощта на специална белтъчина – BslA. Нейният принцип на действие е твърде прост – тя свързва заедно молекулите на мазнината и водата с балончета въздух, като по този начин придава на веществото стабилност по отношение на външната температура и промените в нея. Освен това тя притежава и още едно полезно свойство – благодарение на сцеплението на молекулите предотвратява образуването на лед на повърхността на сладоледа, което повишава вкусовите качества на продукта.

Белтъчината се съдържа в някои продукти, срещани в природата, но шотландските учени успели да я получат и в лабораторни условия. Тя обаче ще може да се използва за производството на сладолед след не по-малко от 3 години, тъй като трябва да премине многобройни тестове, преди да получи разрешение за употреба.

Учени успяха да забавят топенето на сладоледа
6319
 

Последни материали
Виж
До 7 юли всички заявления трябва да бъдат със статус „Чакащо ръчно зареждане в ИСАК“
Стопаните вече могат да подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2025
ДФЗ
До 7 юли подавате електронни заявления за две от екосхемите
ИАГ
Пожар в местността Каменица в парк Рилски манастир
Трусове около решение на Конституционния съд
Отговор дали Полша е против част от Зелената сделка?
Подготовка за Еврозоната
МЗХ обръща парите по интервенцията за застраховане в евро
На месечна обаче е отчетен слаб ръст от процент и половина
Вносът на слънчогледово масло в Индия се срина над 2 пъти през май на годишна база
Свързани материали
Виж
Резулатати
БАБХ провери предприятия за производство на сладолед
С началото на активния летен сезон
Започват извънредни проверки на обектите за производство и търговия със сладолед
Германия произвежда най-евтиния сладолед
Продуктите не са безопасни за употреба според законодателството на ЕС
Хърватия изтегля от пазара сладоледи Милка с високо ниво на етиленов оксид
В бизнеса навлизат стотици дребни частни предприемачи
Производството и износът на сладолед от Сърбия нарастват рязко
След обявяването на нови указания на ЕК от средата на юли
Изтеглят сладоледи на Нестле и Марс от пазара в Испания заради канцерогени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини