Безспорните вкусови качества на ягодите ги правят украшението на всяка трапеза и гордостта на всяка градина. Отглеждането им обаче е свързано с немалко предизвикателство, затова ще се опитаме да улесним страстните градинари с няколко тайни за избягване на основните грешки и за увеличаване на реколтата.
1. Ягодите могат да се засадят през 2 периода от годината – от март до май и от август до октомври. Колкото по-рано обаче стане това, толкова по-голяма ще бъде реколтата през следващата година. Освен това през пролетта разсадът се прихваща по-добре, тъй като жегите през август пречат на този процес.
2. Най-добре е ягодите да се садят в дъждовно или мрачно време, както и вечер. Това улеснява вкореняването на растенията. Ако не вали, след засаждането задължително се поливат.
3. Всяка розетка трябва да има 4-5 здрави листа и разклонена коренова система. При засаждането от листата се оставят само 2-та най-млади, а корените се скъсяват до 10-15 сантиметра, за да не се прегъват. Посадъчният материал се подбира от специални корени, отгледани на плодородна почва.
4. Преди засаждането лехите се прекопават, след като върху тях са били разхвърляни прегоряла оборска тор, дървесна пепел и комплексни минерални торове. Най-важното е да се придържате точно към препоръчителните дози, посочени върху опаковките.
5. Ако засаденият сорт не е ремонтантен, ще даде плодове за относително кратък срок. Можете обаче да засадите 3-4 различни сорта, като по този начин ще разтеглите периода, в който се получава реколта. Ремонтантните сортове осигуряват плодове през цялото лято.
6. Ягодите не трябва да се садят там, където през миналата година са били отглеждани растения от семейство картофови – домати, чушки, патладжани и самите картофи. Реколтата ще е много по-богата, ако ягодите се засадят там, където е отглеждан чесън, бобови култури, горчица или сидерати.
7. През по-продължителни сухи периоди ягодите се поливат 1-2 пъти седмично. Поливането трябва да се ограничи чак в началото на есента, тъй като тогава растенията се подготвят за зимата и излишъкът от влага тогава може да доведе до понижаване на устойчивостта на студ.
8. И най-важното – за изключително богата реколта трябва редовно да се унищожават ластуните. Там, където ягодите вече дават плод, ластуните не трябва да се оставят да пораснат над 10 сантиметра. При това най-добре е да се режат с ножици, вместо да се изскубват, за да не нараним растението.