През 2016 г. както износът на говеждо, така и на живи животни от Европейския съюз отчете ръст, съобщи електронното издание Meatinfo. Макар общността да не е сред основните световни износители, ръстът показва, че в редица държави-членки са налице възможности за увеличаване на доставките за чужбина.
През 2012 г. износът на говеждо от ЕС пострада силно, тъй като излизането на Турция на международните пазари се оказа временно. След спад от 200% през 2013 г. обаче доставките за трети нарастват в продължение на 3 години със средно темпо от около 15% годишно. При това нито един външен пазар не изпъква със своя обем. Доставките за Босна и Херцеговина обаче, които са достигнали 16% от целия износ на говеждо от ЕС, са се утроили от 2012 г. насам. Следващите 2 най-важни са трудните пазари на Норвегия и Швейцария.
Силен ръст отчита търговията с Филипините и Хонконг, а либерализирането на вноса помогна за значителен ръст на доставките за Израел. Турция също се върна на пазара, макар да внася малко по-малки количества, отколкото през 2011 г., а основен доставчик е Полша, която през последните години се превърна в най-големия износител на говеждо от ЕС.
През 2016 г. Полша е изнесла 51 хил. тона за трети страни, или почти една четвърт от всички изнесени количества от общността. Други ключови износители са Германия, Испания и Холандия, всяка с по около 10% от доставките за чужбина. През последните 2 години Испания разшири значително износа си, особено в страните от Северна Африка. Ирландия също увеличава доставките за чужбина, като за отбелязване е износът на говеждо за Филипините през 2016 г.
Разширяващата се търговия с живи животни отразява най-силно търсенето от Близкия Изток и без доставките на племенни животни износът е достигнал 748 хил. глави, ли с 20% повече, отколкото през 2015 г., и 2 пъти повече от 2014 г. Най-големите клиенти са Турция, Израел и Ливан, а основните износители са Испания и Франция, както и Румъния, Хърватска и Унгария.