Начало » Пазари » Животинска продукция
03.04.2017 г.

Ръстът в производство на говеждо и телешко в ЕС ще падне под 2 процента през 2016 година

sinor.bg

След стабилен ръст през последните 2 години ръстът в производството на говеждо и телешко месо в Европейския съюз ще нарасне в по-малка степен през 2017 и 2018 г., става ясно от последния доклад за краткосрочните прогнози на Европейската комисия, цитиран от електронното издание Meatinfo. Като основания за оценката си експертите на комисията изтъкват очакваното забавяне на темпото на ръст в Полша и Франция и запазването на производството на миналогодишното му ниво във Великобритания, които ще компенсират в известна степен силния ръст в Ирландия.

По данни на ЕК през миналата година производството на говеждо и телешко в ЕС е нараснало с 2% спрямо 2015 г., достигайки 7,9 млн. тона. Увеличението се дължи най-вече на намаляването на поголовието от едър рогат добитък в млечния сектор, довело до увеличаване на броя на животните, изпратени за клане – както на крави, така и на телета. В старите 15 държави-членки на ЕС разширяването на производството се дължи главно на Ирландия и Великобритания, а в новите 13 – на Полша и Румъния. Макар Румъния да не е голям производител на говеждо в ЕС като цяло, през миналата година заедно с Полша е увеличила производството с 40 хил. тона спрямо 2015 г.

Анализът на експертите на комисията сочи, че през тази година ръстът в производството на говеждо и телешко в ЕС ще бъде незначителен. Но тъй като броят на кравите в ЕС продължава да нараства, потенциалът за производство на говеждо остава относително стабилен. Освен това продължаващото преструктуриране в млечния сектор е напълно в състояние да продължи да осигурява повече крави и телета за клане, особено като се вземе предвид инициативата на правителството на Холандия за намаляване на националното стадо с 10%, насочена към постигане на целта за свиване на емисиите вредни газове, чиято реализация започна от 1 март.

Предвижданията за производството на говеждо и телешко във Франция през тази година сочат слаб ръст, след като по-високата производителност през последните няколко години доведе до увеличаване на броя на телетата. Епидемията от син език в централната част на страната през последните години спъва износа на живи животни за Турция въпреки провежданите ваксинации, което води до увеличаване на броя им на място. При положение, че млечният сектор остава под натиск заради свръхпроизводството в ЕС и в света, което задържа цените на относително ниско ниво, изглежда много вероятно през тази година броят на кравите за клане във Франция да нарасне, а догодина този ръст да се забави.

За Ирландия предвижданията са за достигане на най-много заклани животни за последното десетилетие на фона на голямото поголовие, което прави неизбежен ръстът на производството на говеждо и телешко. Нещо повече, оценките на експертите сочат, че ще бъде надхвърлено нивото от кризата в националния сектор през 2014 г. Прогнозата за 2018 г. е за известно забавяне на ръста заради очаквания ръст на износа, макар че и през 2016 г. той се разшири с близо 25%, както и заради тенденцията за увеличаване на млечното стадо в страната.

Германия разполага с най-голямото стадо от млечни крави в ЕС и е на второ място по производство на говеждо. Броят на млечните крави се увеличава от години, стимулиран от оптимизма на потребителите, а това обикновено води и до ръст на доставките на говеждо. Резултати от проучване, проведено през декември, обаче показват, че поголовието от едър рогат добитък в Германия намалява за втора поредна година.

Констатацията не е неочаквана, като се вземат предвид проблемите в млечния сектор в ЕС и на международните пазари, както и увеличаването на износа на телета от Германия заради ръста в търсенето на телешко в Холандия, което доведе до намаляване на броя на младите животни. Прогнозите за производството на говеждо и телешко в Германия през тази и следващата година са за известно свиване.

Що се отнася до Полша, която е най-големият производител на говеждо сред новите държави-членки на ЕС, през последните години там отчитат ръст на броя на бичетата, както и на телетата като цяло в млечните стада, които по-рано бяха изнасяни. След регистрирания значителен ръст през 2014 г. производството там нарастваше устойчиво. Очаква се обаче той да се забави през следващите няколко години, тъй като оценките сочат, че по-малко крави от млечните стада ще бъдат изпратени за клане, тъй като бяха завишени изискванията за качеството на постъпващия едрия рогат добитък и особено на телетата.

Потреблението на говеждо в Полша е доста слабо, затова кланиците се опитват да си осигурят висококачествен продукт, който да насочат към състоятелните клиенти в страната и за износ. Потенциалът за ръст на вътрешния пазар обаче също е слаб в средносрочна перспектива и изглежда,че Полша ще продължи развитието си като значим доставчик на говеждо за останалите пазари в ЕС, особено като се вземе предвид ръстът на чуждестранните инвестиции в полския месопреработвателен сектор.

Ръстът в производство на говеждо и телешко в ЕС ще падне под 2 процента през 2016 година
5001
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Тенденцията се запазва от 2017 година досега
САЩ прогнозират намаление и на поголовието от едър рогат добитък в ЕС
Фонд „Земеделие”
Отпуснати са 615 хил. лева на 144 фермери, произвели говеждо месо за пазара
Средната цена на тон обаче продължи да се понижава през декември
Бразилия изнесе рекордните 2 милиона тона говеждо през 2022 година
Износът на говеждо от страната е поставен на карта
Бразилия разследва два възможни случая на луда крава у хора
Остава неясно дали ще последват забрани за внос на говеждо от страната
Откриха случай на луда крава в Германия
САРА предвижда повишение в ценете на говеждото и телешко месо в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини