Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.02.2024 г.

Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!

Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!

В първото представяне на портфолиото на БАСФ за 2024 г. фермерите от Западна България имаха възможност нагледно да се убедят в защитния ефект от действието на иновативните продукти на компанията, които при крайно тежките метеорологични условия през миналата година са гарантирали добри добиви в редица региони от страната. Екипът на „БАСФ  Решения в земеделието“ подробно разясни предимствата на новите активни вещества, представяйки ефекта от новия триазол на БАСФ Ревизол®, който родният бизнес вече познава.

Фунгицидът Даксър®   предпочетен върху 2 ,2 милиона декара през 2023 г.

През миналата година, когато се състоя и премиерата на този продукт у нас. Даксър®  беше приложен в над 600 стопанства, като третираните площи достигнаха 2 250 000 декара. При над 95% от тези 2,2 млн. декара Даксър®  е приложен като първи фунгицид, „защото такава беше нашата препоръка  – и то не случайно, защото при първо третиране продуктът осигурява изключително силен превантивен контрол“, посочи Неделчева.

Основният плюс на новия фунгицид е, че има изключително гъвкав период на приложение и може да се прилага през целия вегетационен период на посевите, било то като първи или втори фунгицид. И в двата случая дозата е една и съща – 75 милилитра на декар. Изключително ефикасен е срещу брашнеста мана и жълта ръжда освен превантивното действие осигурява и мощно лечебно действие, дължащо се на силата на Ревизол.

Световната кампания на БАСФ

Даксър® е лесен избор и заради физиологичния ефект, който осигурява - интензивно зелените листа и посеви са белег за устойчивост на стрес, а знаем, че западната селекция е стресово лабилна по нашите ширини.

Останалите продукти от портфолиото на компанията Ревистар® Флекс, Ревикеар®  и Приаксор®

Представени от регионалния търговски мениджър на БАСФ Цветан Личев създадените на основата на Ревизол – Ревистар® Флекс, Ревикеар®  , чийто лечебен ефект се е доказал през тежката 2023 г., когато житните култури масово трябваше се справят с различни болести. Първият от тях Ревистар® Флекс вече трета година се ползва от българските земеделци и е абсолютен специалист за борба с брашнеста мана, базично гниене, септориоза и всички икономически важни болести. „Известно е, че Ревизол се усвоява 24 пъти по бързо от всеки друг продукт, а в Ревистар® Флекс, в комбинация с метафенон допълва действието му срещу брашнеста мана и базово гниене.“, обясни още регионалният представител на БАСФ.

Ревистар® Флекс е създадена така, че да отговаря изцяло на нуждите на растенията за първо фунгицидно третиране. Продуктът навлиза под восъчния слой на листата и бива усвоен бързо, само 5 минути след третирането. Активните депа, които се образуват под восъчния слой поетапно отдават активните вещества, оттук идва дългата защита от 6 седмици.

Заради студените и влажни пролети, ако приемем, че третиранията през март и април се правят при температури между 4 и 13 градуса, ефикасността на Ревистар Флекс е с 40% по-висока от тази на триазолите. Продуктът е осигурил добър контрол през миналата година и срещу появата на жълта ръжда.

Вторият продукт, съдържащ Ревизол, фунгицидът Ревикеар® неслучайно носи името „перла“ в короната на БАСФ заради лечебното си действие на всички важни болести. Неговата формулация е разработена специално за изискванията на растенията през втората половина от вегетацията им. „Когато говорим за интензификация в земеделието, то начинът по който можем да накараме активните вещества да работят по-добре, е когато са комбинирани в правилната формулация. В тази фаза от развитието на посевите те са под въздействието на активното слънцегреене и ултравиолетовите лъчи, които разграждат голяма част от активните вещества.“, поясни Личев. Затова и сравнение между Ревикеър и посеви, пръскани с протиоконазол, са показали 40% по-ниска е ефикасността на 48-ия час след интензивно слънцегреене спрямо третираните посеви с Ревикеър® на БАСФ.

Третият фунгицид Приаксор® влезе на българския пазар още през 2018 година, но и досега за много фермери това е любимият им продукт, като за 6-та поредна година той държи 1 място сред фунгицидите съдържащи SDHI, посочи Цветан Личев. Предимствата му се дължат на активните вещества SDHI и стробилурини, комбинирани с формулация. Този препарат защитава дори не напръсканата част на листа, защото,  се разпределя  и достига долната страна на листата. Притежава едра кристална структура и когато активните вещества образуват едри кристали на повърхността, при роса или някакъв вид влага тези микрокапчици свеждат активното вещество до пазвата на листата. И от там активните вещества се прехвърлят върху младия прираст.

НА фокус беше и темата с промените на климата и нуждата от адаптиране на земеделието към това. От 1970 г. насам учените са установили, че на всеки 10 години фенологичните фази на развитие изпреварват с 3 до 4 дни фазите от предишното десетилетие. Тоест 3 - 4 дни по-рано настъпва края на братенето, на вретененето и останалите. Дори казват, че в някои райони на умерен климат вече са се натрупали 10-14 дни ускоряване на различните фази. „Затова е важно, когато избирате момента на третиране не го избирайте по официалния календар, не сравнявайте миналата година с тази, защото ще е по-различна“, обясни Неделчева. Понякога си казвате, че културата е на 2-ро коляно, обаче е сухо и затова няма болести. „Припомням само, че мрежестите петна по ечемика и кафявата ръжда се развиват в сухо и топло време. И обратно: ринхоспориумът по ечемика и жълтата ръжда се развиват в хладно и влажно време“.

Минимизирайте риска и защитете растенията, като не забавяйте първото фунгицидно третиране. „Трябва да защитим културите във фаза вретенене, защото знаем, че листната маса нараства в пъти. В същото време няма фунгицид, който да се движи от горе надолу. Трябва да защитим във флагов лист и изкласяване, защото знаем каква огромна роля играят върху добива“, обясни още търговският мениджър на БАСФ. В заключение Неделчева отправи професионално предизвикателство към земеделците. „Следващата година, когато се съберем тук, позиционирайте технологиите при житни по такъв начин, че да нямаме нито 1 снимка с лечебно третиране, защото само така всички ще си свършим добре работата“.

И тази година БАСФ предлага ясни и кратки промоции за предлаганите от компанията фунгициди, които наистина са на много добра цена, особено в трудни години, когато фермерите трябва да взимат добри решения, посочи мениджърът Красимира Иванова.

Даксър: 10% по-добра цена до 10-ти април.

Приаксор – 5% по-добра цена до 5-ти май.

Даксър промоция

По отношение на борбата с плевелите експертът от „БАСФ – Решения в земеделието“ Мария Евлогиева разясни действието на основните продукти от портфолиото за 2024 г.

БАСФ

Вече 9-та години Биатлон®  се прилага по българските полета, като има безброй примери, които доказват неговата висока ефикасност. За поредна година и през 2023-та той е най-предпочитаният широколистен хербицид за всички житни култури, защото успешно контролира над 80 вида широколистни плевели. Включително и трудните за контрол плевели като великденче, теменужка, червена мъртва коприва, лепка и други.

Когато става въпрос за опазване на пшеницата, от БАСФ обръщат внимание и на житното заплевеляване, което през последните години сякаш се пренебрегва. Това доведе до естествено намножаване на голям брой житни плевели като овсига, власатка, райграс и други. Хербицидното решение на БАСФ е продуктът Палас®, който се предлага на българския пазар повече от 10 години и се утвърди като стандарт в борбата с житни плевели. Палас® контролира голям брой широколистни плевели, като е разпознаваем с контрола си върху житни плевели, най-вече овсига и власатка.

Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
3655
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Оптиком пуска промоция за товарачи JCB без лихва в партньорство с UniCredit & JCB Finance
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Оптиком със супер промоция на дискови брани Pallada до края на БАТА Агро 2023
ВАУЧЕРНА ПРОМОЦИЯ ПРOДУКТИ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА
НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ БАЙЕР 2023
Elvorti PALLADA - дисковите брани, чрез които се постига отлична предсеитбена обработка, гаранция за успешна сеитба
Европейски проект
Родните биофермери с нови промоции В Корея, Норвегия и Швейцария
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини