Начало » Новини » Коментари
24.02.2017 г.

С разясненията си по индикативния график чиновниците явно искат да вбесят фермерите

sinor.bg

Само ден след като министърът на земеделието Христо Бозуков обяви, че заради три месеца бездействие от страна на основни дирекции в министерството и фонд „Земеделие” изплащането на субсидиите ще закъснее, от пресцентъра на министерството публикуваха немощна информация, според която нямало забавяне на плащанията, защото видите ли директните плащания се превеждали до средата на следващата година, сиреч до юни 2017 г.

Това  със сигурност ще вбеси бранша, защото през нито една от последните две години основни схеми по директните плащания не бяха оставяни чак за март и април. Последният вариант на индикативния график, публикуван в началото на седмицата, обаче направо взриви земеделците, които точно в този момент най-силно се нуждаят от финансиране на земеделските дейности, които тръгват със затопляне на времето.

По време на изложението АГРА 2017 в Пловдив нямаше фермер или представител на браншова организация, който да не заплашваше с протести заради блокираните плащания.

„Банките ни притискат, не сме се разплатили с доставчиците за миналата година, а на чиновниците им е лесно да не пипат никаква работа в „златното време” между две власти, когато старият кабинет подаде оставка, а новият не беше избран”, гневно коментира животновъд от Ямболско. Затова и няколко браншови организации отправиха сериозна закана срещу неработещите администратори, които видимо са забавили документацията по представяне на допустимия слой и правните основания, необходими да придвижване на документите.

Но да се върнем към смехотворното съобщение от пресцентъра на агроведомството, в което се обяснява как през февруари 2016 по линия на директните плащания били разплатени 816,5 млн. лв., а до края на същия месец 2017 г. сумата превишавала 827 млн. лв. Сиреч, сумите били същите и фермерите не били ощетени. Само че чиновниците не преминаха през ада на горещото лято 2016 г., когато добивите се сринаха, а заради ниските изкупни цени на зърното всички земеделци отчетоха огромен спад в доходите. Затова и субсидиите по останалите схеми се чакат с видимо нетърпение.

Колкото до конкретните причини за настъпилите промени в индикативния график, ето какви причини за забавянето бяха изложени.

Прилагането на директните плащания (нотифицирани са над 20 различни схеми и мерки за подпомагане) е сложен процес и е свързан с обработка на специализирана информация, постъпваща от различни институции и организации. Тази информация се използва в хода на извършваните от ДФЗ – РА проверки. Периодите на изплащане зависят от предоставянето както на финалния слой „Площи, допустими за подпомагане”, така и на всички специализирани слоеве, свързани с прилаганите схеми и мерки за Кампания 2016.

- Реформата в ОСП промени изцяло в полза на кандидатите алгоритмите за изчисление на сумите за подпомагане и създаде нов модел за налагане на санкции, които се въвеждат от ДФЗ –РА - т. нар. система „Жълт картон“. Системата предвижда намален размер на административните санкции, но се въвежда и проследяването им в следващите кампании.

- Директните плащания се обвързват с механизма „Финансова дисциплина“ – досега прилаган единствено в „старите“ страни членове на ЕС;

- Плащанията от европейските земеделски фондове подлежат на постоянни проверки от структури на ЕК, като препоръките налагат въвеждане на допълнителни контроли по заявленията на стопаните преди оторизация на средства за кампания 2016. В противен случай съществува риск от налагане на санкции на България;

- Важно е да се отбележи, че от началото на март стартира и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2017 с въвеждане на нови схеми и допълнителни изисквания към тях.

Към момента ДФЗ и МЗХ са съсредоточили усилията си както за навременно стартиране на кампания 2017 за прием на заявления, така и при подготовката за извършване на оторизации.

С разясненията си по индикативния график чиновниците явно искат да вбесят фермерите
14456
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Качен е на страницата на ДФЗ
В индикативния график няма точна дата за плащанията по СЕПП
Получателите са основно държавни институции
Индикативната програма за ПРСР през 2023 г. почти изключва фермерите
Зелените плащания ще се преведат за Великден
На 10 март фермерите се сдобиха с график за плащанията по Кампанията 2022
Индикативен график - от 1 ноември очаквайте първите преводи
И тази година плащанията по СЕПП ще се извършат от 10 до 20 декември
Индикативният график за плащанията през следващите шест месеца за Кампания 2021
Нова подмярка за консултантски услуги
Последните промени в индикативния график за ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини