Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.02.2017 г.

Селскостопанска академия представя нови продукти и технологии на АГРА

Нови сортове и технологии

Селскостопанска академия ще участва с нови научни постижения в Конкурса за иновации на международното изложение „Агра – 2017“. То ще се проведе от 22 до 26 февруари тази година в Международния панаир в Пловдив. Учените от Института по царевицата в Кнежа към Селскостопанска академия ще представят разработка на Царевичен хибрид „Кнежа 561“, който е с доказани възможности за много високи добиви. Те са потвърдени и изпитани в България, Сърбия и Румъния. При неполивни условия от него са получени до 1075-1139 кг/дка стандартно зърно, а при поливни - до 1350 кг/дка.

За първи път в България ще бъде показана иновативна технология за биологично производство на малини, дело на учените от Института по земеделие в Кюстендил. Тя  намалява пръсканията с биофунгициди и инсектициди и спомага за цялостното опазване на насажденията. Получава се висококачествена биологична продукция, полезна за здравето на хората и с висока норма на рентабилност - 234%.

Иновационният продукт „Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис“ е разработка на учените от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Продуктът е богат на влакнини и съдържа значително количество антиоксиданти, които подобряват хранителната му стойност. Инстантното брашно е получено при екструдиране на ябълкови пресовки, отделени при производството на ябълков сок. (екструдирането е съвременен специфичен технологичен процес за преработка на храни).

Институтът по земеделие в Карнобат ще участва в конкурса за иновации на Агра 2017 със зимен пивоварен сорт ечемик „Ахил“. Той е признат през 2015 година и е райониран за цялата страна. Предимствата на сорта са във високата му продуктивност и много добро качество на зърното, в съчетание с устойчивост на биотични и абиотични фактори.

Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово ще се представи с два нови сорта пшеница, признати през 2016 г. Първият е високодобивният и устойчив на болести сорт „Гинра“, а вторият е „Невена“.

Технология за размножаване на пауловния  в култивационно съоръжение е друга новост на ССА, дело на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Никола Пушкаров“ в София. Чрез използване на съвременните генни и тъканни методи са постигнати изключителни успехи при създаване на растителните видове.

Учените от Института по животновъдни науки в Костинброд са създали многофункционална пчелна пита. Тя дава възможност за ускоряване и облекчаване на няколко технологични процеси в пчеларството по принципно различен от досегашните  начини способ.

Селскостопанска академия представя нови продукти и технологии  на АГРА
6123
 

Последни материали
Виж
Лозите плододават слабо – причини и решение
През декември се отварят два приема за популяризиране на българските вина
На подпис са осигурени 125 млн.лв по Украинската помощ
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Свързани материали
Виж
Конгрес по зелени биотехнологии събра международната научна общност в София
Националната програма за риска от бедствия за 2024 г.
Високостъблените сортове са по-податливи на топлинен стрес
ССА в подкрепа на земеделието
На 29 и 30 октомври ще се проведе конференцията на Института по аграрна икономика
Предстоящо
На 25 октомври Селскостопанската академия ще отбележи своя празник
Форум в Будапеща
Селскостопанската академия е избрана в ръководството на европейския съюз на академиите
Селскостопанска академия
На 18 октомври в Стара Загора ще има среща със селекционните организации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини