Пазарите на млечни продукти в Европейския съюз се очаква до постигнат по-добър баланс през 2017 г., става ясно от последните оценки на анализатори от подразделението за този тип продукция към британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството, цитирани от електронното издание AgriLand. Подобно развитие на събитията ще осигури по-голяма стабилност в сравнение с колебанията през последните 2 години, обяви говорител на съвета.
От решаващо значение за сбъдването на тази прогноза обаче ще бъдат изнесените количества.
Такива са изводите от проведеното през седмицата заседание на Европейската асоциация на търговците с млечни продукти (Eucolait), на което бе представен преглед на производството на мляко и очакванията за търсенето на продуктите от преработката му.
Според анализаторите на съвета световното предлагане на мляко през първата половина на годината се очаква да остане под нивата от миналата година в повечето от основните износителки, като е възможен известен ръст през второто 6-месечие. Повишаването на цените вероятно ще стимулира по-голямо производство на мляко, но в ЕС то може да се окаже ограничено заради налагащото се намаляване на броя на кравите в Холандия, която трябва да се вмести в изискванията за вредните газови емисии.
„Производството в ЕС ще остане под нивата от миналата година, макар че сезонният му ръст продължава и разликата се топи. Ръстът в САЩ се запазва благодарение на повишаването на надоя и стабилния марж на печалба”, изтъкна говорителят на съвета. Той добави, че доставките от Океания се очаква да останат ограничени през първата половина на годината, тъй като там сега е времето на сезонен спад. „Това е съпроводено и с продължаващите затруднения с пашата, възникнали от неблагоприятните метеорологични условия”, обясни говорителят.
Търсенето на сирена и масла се очаква да остане силно през 2017 г. на фона на нарастващото потребление на глава от населението в ЕС. „Принципното съгласие на представителите на организациите бе, че настоящите запаси от сирена и масла са относително ниски, което с по-слабото предлагане на мляко би трябвало да помогне за запазване на по-добър баланс на пазарите, отколкото през последните 2 години. Очаква се производството на сирена да продължи да се увеличава на ниво ЕС, а слабото евро ще помогне за запазване на продажбите в трети страни. Макар че нарастващото потребление на глава от населението на вътрешния пазар ще осигури част от ръста, достъпът до външните пазари ще бъде от решаващо значение за запазване на баланса на пазара”, категоричен бе говорителят.
По думите му производството на масло в ЕС също се очаква да нарасне, като при смятаните за относително ниски запаси по-голямата част от допълнително произведените количества вероятно ще бъдат използвани за задоволяване на вътрешното търсене. „Това ще намали наличните количества за износ, запазвайки пазара стабилен. Основният риск за ценообразуването на пазара на масло ще дойде от високите цени, водещи до заместването на животинските мазнини с растителни”, отбеляза той.
Прогнозата за сухо обезмасленото мляко обаче е по-трудна заради наличието на високи запаси и очакванията за по-голямо производство на масло, тъй като двата продукта често се произвеждат успоредно.
„Производството на сухо обезмаслено мляко не се очаква да нарасне спрямо нивата от 2016 г., но без увеличаване на износа запасите няма как да намалеят. В световен мащаб вероятно износът на сухо обезмаслено мляко от Нова Зеландия ще намалее, тъй като млякото се преработва в сухо пълномаслено мляко и продукти с добавена стойност. За сметка на това САЩ могат да могат да увеличат износа на сухо обезмаслено мляко, тъй като производството на мляко продължава да нараства. Търсенето на сухо обезмаслено мляко на международните пазари все още нараства, подпомагайки пазара, но повишаването на цените ще бъде ограничено от високите запаси”, обоснова се говорителят.