Начало » Новини » Страната
23.01.2017 г.

Производителите на пипер променят критериите за избор на фермер на годината

sinor.bg

За една година членовете на Асоциация Български Пипер са нараснали двойно, като само през 2016 г. те са достигнали 207. Това е отчетено на петнадесетото общо събрание на организацията, проведено на 19 януари в Хисаря. Въпреки големия сняг в срещата са взели участие 120 членове – полски и оранжерийни производители на пипер, научни работници, дистрибутори на семена, разсадопроизводители, преработватели на пипери чрез замразяване, стерилизация и сушене, търговци на едро и експортьори на пипер, търговци на торове и препарати, машини и съоръжения, консултанти, адвокати и търговци на иновативни продукти и технологии за отглеждане на пипер.

Само за първите 18 дни от 2017г. в асоциацията са приети още 10 члена, което показва интересът на зеленчукопроизводителите към този подсектор. Сред дискутираните теми са били нови експерименти, свързани с отглеждането на жълта капия за нуждите на преработвателите, както и други новости, свързани с производството.

Отчет за работата на управителния съвет е изнесъл Данчо Кощилаков, председател на асоциацията. Обсъждани са и докладите за финансовото състояние и бъдещето на сектора.

Браншовиците са настояли за по-голям натиск на асоциацията към министерството на земеделието и фонд «Земеделие» за повишаване на субсидиитете за пиперопроизводителите.

Решено е от 2018 г. членският внос да се удвои от 50 на 100 лв, тъй като отговорностите, международните проекти и цялостната работа на АБП са се повишили многократно, което изисква адекватно финансиране.

Променен е и един от критериите за оценка на пиперопроизводител на годината. Вместо досегашното изискване да има система за напояване чрез вада или капкови инсталации от фермера ще се изисква да използва иновативни продукти и технологии като например мулчиране, отглеждане на конструкцие и др., които повишават добивите.

По време на общото събрание фирмите „Ивесто къмпани” и „Агропрограма” са отчели съвместен проект с асоциацията за провеждане на производствени опити с пипер „Динамика F1 RZ” – сезон 2016. Връчени са и награди на пиперопроизводители с най-добри постижения.

Прожектиран е и филм за „Деня на пипера”, организиран от фирма „Агро Био Семена” съвместно с АБП, като във фокуса на вниманието бяха поставени хибридните пипери – „Каптур F1”, „Карпекс F1”, Гогомакс F1” и др.

Отчетени са и 5 експеримента с торове и препарати, използване на логото на АБП, отворени врати на фирма „Супериор” и др. Всички 17 фирми, търгуващи със семена за пипер и др. зеленчуци, са представили и последните новости в представяните от тях семена за пипер.

Производителите на пипер променят критериите за избор на фермер на годината
9719
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Здрава и честита да е високосната 2024 г.!
Срещи с бранша
Ще има общински магазини само с български стоки
Новина от Тетевенско
Все по-рядко залавят незаконен добив на дървесина
Домакин е Институтът по аграрна икономика
Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023
Последни данни за износа на зърнени и маслодайни култури от страната
Увеличава се износа на пшеница през пристанище Варна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини