Начало » Новини » Страната
29.05.2023 г.

Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023

Домакин е Институтът по аграрна икономика
Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023

sinor.bg

На 30 май Институтът по аграрна икономика ще бъде домакин на Китайско-български симпозиум по изменение на климата и за съживяване на селските райони 2023. Форумът е продължение на проекта за „Китайско-българска съвместна лаборатория по изменение на климата „Адаптивно управление за селските екосистеми” (Съвместна китайско-българска лаборатория по CCAGRE),  създадена през септември 2022 г. Идеята е чрез този съвместен академичен проект да се търсят посоки за съживяване на селските райони.

Самият симпозиум ще се проведе в Hotel Expo Sofia, модератор на официалната част е директорът на ИАИ доц.д-р Божидар Иванов, директор на ИАИ.  От българска страна ръководител на съвместната лаборатория е проф.д-р Храбрин Башев. Сред поздравленията на учените в официалната част се предвиждат  и изказвания  на проф. дн.инж. Мартин Банов, председател на ССА, както и на ръководителите  на лабораторията от двете страни, проф. Shengquan Che и  проф. Храбрин Башев.

От 13.30 до 14.30 ще бъдат представени проекти на победителите  в грантовете на съвместната Китайско-българска лаборатория: доц. Янка Казакова-Матева: „Оценка на готовността за адаптиране към изменението на климата на земеделските институции в България“, Добри Дунчев: „Социално-икономически ефекти от изменението на климата и възможности за устойчиво развитие на българското земеделие“, ас. Даниел Петров /ИАИ/: „Оценка на селскостопанската устойчивост на България в условията на изменение на климата и въздействието върху селската икономика“.

Самият академичен семинар започва от 15 и ще бъде последван от техническо обучение - модератор е ръководителят от българска страна проф.д-р Храбрин Бащев.

Ето и тематичните акценти и участия във форума: проф. Зоя Матеева ще говори за „Промените в климата в България“; проф. Changkun Xie „Оценка на адаптацията към изменението на климата в селските райони и Адаптивно управление“. Предвидени са участия на проф. Светла Янчева, проф. Димитър Терзиев и доц.д-р Божидар Иванов.

Проф. Xiaokun Gu ще изнесе лекция на тема „Консолидация на земята и обновяване на селските райони в градските предградия на Шанхай, Китай“. Проф. Георги Железов ще говори за „Трансформация на ландшафта в България“. Проф. Yifeng Qin „Метод, достъпност на данните и технически ресурси за изследване на изменението на климата в селските райони“. Фей Янг:“ Мониторинг на жилищна среда с големи географски данни при изменение на климата“.

Съвместната китаско-българска лаборатория се ръководи от проф.Shengquan Che (Китай) и проф. Храбрин Башев (България). Тя беше създадена с цел справяне с глобалното изменение на климата чрез изследване на изменението на климата. Проектът е одобрен от The Science and Technology (Комисията на община Шанхай), в рамките на Международната съвместна организация „Един пояс, един път“. В проекта участват  SJTU /Китай/ и Институтът по аграрна икономика, София, Аграрен университет-Пловдив и Университета за национално и световно стопанство/България/.

Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023
4153
 

Последни материали
Виж
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
ДФЗ публикува класирания на заявленията за подпомагане на пчеларите през 2024 г.
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Свързани материали
Виж
Време е за засяване на пекинско зеле
Поливате го без да опръсквате листата, ще загният
Китайското зеле расте сред прохлада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини