Начало » Новини » Страната
29.05.2023 г.

Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023

Домакин е Институтът по аграрна икономика
Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023

sinor.bg

На 30 май Институтът по аграрна икономика ще бъде домакин на Китайско-български симпозиум по изменение на климата и за съживяване на селските райони 2023. Форумът е продължение на проекта за „Китайско-българска съвместна лаборатория по изменение на климата „Адаптивно управление за селските екосистеми” (Съвместна китайско-българска лаборатория по CCAGRE),  създадена през септември 2022 г. Идеята е чрез този съвместен академичен проект да се търсят посоки за съживяване на селските райони.

Самият симпозиум ще се проведе в Hotel Expo Sofia, модератор на официалната част е директорът на ИАИ доц.д-р Божидар Иванов, директор на ИАИ.  От българска страна ръководител на съвместната лаборатория е проф.д-р Храбрин Башев. Сред поздравленията на учените в официалната част се предвиждат  и изказвания  на проф. дн.инж. Мартин Банов, председател на ССА, както и на ръководителите  на лабораторията от двете страни, проф. Shengquan Che и  проф. Храбрин Башев.

От 13.30 до 14.30 ще бъдат представени проекти на победителите  в грантовете на съвместната Китайско-българска лаборатория: доц. Янка Казакова-Матева: „Оценка на готовността за адаптиране към изменението на климата на земеделските институции в България“, Добри Дунчев: „Социално-икономически ефекти от изменението на климата и възможности за устойчиво развитие на българското земеделие“, ас. Даниел Петров /ИАИ/: „Оценка на селскостопанската устойчивост на България в условията на изменение на климата и въздействието върху селската икономика“.

Самият академичен семинар започва от 15 и ще бъде последван от техническо обучение - модератор е ръководителят от българска страна проф.д-р Храбрин Бащев.

Ето и тематичните акценти и участия във форума: проф. Зоя Матеева ще говори за „Промените в климата в България“; проф. Changkun Xie „Оценка на адаптацията към изменението на климата в селските райони и Адаптивно управление“. Предвидени са участия на проф. Светла Янчева, проф. Димитър Терзиев и доц.д-р Божидар Иванов.

Проф. Xiaokun Gu ще изнесе лекция на тема „Консолидация на земята и обновяване на селските райони в градските предградия на Шанхай, Китай“. Проф. Георги Железов ще говори за „Трансформация на ландшафта в България“. Проф. Yifeng Qin „Метод, достъпност на данните и технически ресурси за изследване на изменението на климата в селските райони“. Фей Янг:“ Мониторинг на жилищна среда с големи географски данни при изменение на климата“.

Съвместната китаско-българска лаборатория се ръководи от проф.Shengquan Che (Китай) и проф. Храбрин Башев (България). Тя беше създадена с цел справяне с глобалното изменение на климата чрез изследване на изменението на климата. Проектът е одобрен от The Science and Technology (Комисията на община Шанхай), в рамките на Международната съвместна организация „Един пояс, един път“. В проекта участват  SJTU /Китай/ и Институтът по аграрна икономика, София, Аграрен университет-Пловдив и Университета за национално и световно стопанство/България/.

Китайско-български симпозиум за съживяване на селските райони 2023
4312
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Време е за засяване на пекинско зеле
Поливате го без да опръсквате листата, ще загният
Китайското зеле расте сред прохлада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини