Начало » Важно за фермера » Гори и екология
12.01.2017 г.

Грийнпийс: Неоникотиноидите са по-голяма заплаха за дивите пчели, отколкото предполагахме

sinor.bg

Неоникотиноидните пестициди представляват сериозен риск не само за медоносните пчели, но и за много други видове, според ново научно изследване, публикувано от „Грийнпийс“. Анализът, осъществен от учени от университета в Съсекс, преглежда нови данни от стотици проучвания, публикувани след приемането на частичната забрана на пестицидите клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам през 2013 г.

Учените откриват рискове за медоносните и земните пчели, пеперудите и водните насекоми, с възможни вълнообразни ефекти върху хранителната верига.

 Въз основа на новите открития, „Грийнпийс“ призовава Европейската комисия да забрани напълно неоникотиноидите и да популяризира екологичните алтернативи в земеделието.

 „Аргументът, че неоникотиноидите допринасят за намаляването на дивите пчели и изострят проблемите със здравето на медоносните пчели е по-силен, отколкото когато частичната забрана на ЕС бе приета. В допълнение към пчелите, неоникотиноидите могат да бъдат свързани с намаляването на пеперудите, птиците и водните насекоми. Имайки доказателства за толкова широкоразпространено вредно действие върху околната среда, би било предпазливо да разширим сегашните ограничения върху употребата на тези пестициди, прилагани от ЕС“ - заявява Дейв Гулсон, професор по биология и водещ европейски експерт по екологията на земните пчели.

 Тези вещества са често срещани в почвата, водата и дивите цветя. Трябва да премахнем силни невротоксини, като неоникотиноидите, от земеделските ни земи и околната среда“ - посочва от своя страна Марко Контиеро, директор по земеделските политики в офиса на „Грийнпийс“ в Брюксел.

Докладът потвърждава, че неоникотиноидите представляват огромен риск за много видове като пеперуди, обитаващи земеделски площи, водни насекоми и дори птици като домашното врабче и яребицата. Водните насекоми биват изложени като резултат от изтичането на неоникотиноиди от земеделските земи, разпръскването на пестициди по време на сеитба и третиране на културите със съответното оборудване и дори от системите за напояване в парниците.

ЕС ограничи употребата на клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам през май 2013 г., въз основа на оценка от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), който открива, че тези пестициди са вредни за пчелите. Като част от решението за тази частична забрана, ЕС изиска производителите на тези вещества да внесат допълнителна информация за аспектите, за които EFSA не достига до заключения. На базата на изследвания, предадени от индустрията, през ноември 2016 г., EFSA потвърждава, че всички позволени употреби на имидаклоприд и клотианидин представляват голям риск за пчелите или, че високото ниво на риск не може да бъде пренебрегнато. [3] В случая с тиаметоксам, компанията – производител, Syngenta, не предоставя необходимите проучвания, за да подкрепи, полученото от ЕС, разрешение за ползване.

Грийнпийс: Неоникотиноидите са по-голяма заплаха за дивите пчели, отколкото предполагахме
8804
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Решения
Европейската агенция дава оценка за неоникотиноиди, които би могло да се използват при спешни случаи в България и някои държави от ЕС
Решение
Порожанов: България отказва да използва неоникотиноидите в растителната защита
Потвърдени са изследванията от 2013 г.
Европейската агенция за безопасността на храните потвърди рисковете за пчелите от три неоникотиноиди
Позиция
Тенденция на ръст в броя на пчелните семейства в България
Броят и продължителността на живота на насекомите намалява край полета, на които се отглеждат култури, обработени с тези пестициди
Мащабно изследване потвърди вредите от неоникотиноидите за пчелите
През ноември европейската агенция по храните EFSA ще публикува ново становище за неоникотиноидите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини