Начало » Важно за фермера » Пчеларство
27.12.2016 г.

До 31 март 2017 година всички биопчелини трябва да бъдат маркирани

До 31 март 2017 година всички биопчелини трябва да бъдат маркирани

sinor.bg

До 31 март на 2017 г. всички пчелари, които участват по мерките за „Биологично земеделие” и „Агроекология и климат” от програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.), трябва да поставят индивидуална идентификационна табела на пчелните си семейства. Това предвиждат промени в наредбата, регламентираща условията за регистрация и реда за идентификация на пчелните семейства, съобщиха от министерството на земеделието.

Чрез тази идентификация ще се извършва по-ефективен контрол върху болестите по пчелите, включени в Програмата за надзор и контрол на болестите по пчелите в България. Програмата включва предпазване от следните заболявания - акароза, американски гнилец, малък кошерен бръмбар и нозематоза по пчелите.

Маркирането на семействата става чрез поставяне върху кошерите на правоъгълни жълти табели, изработени от гъвкав, пластичен материал, които са защитени от фалшифициране или заличаване на данните върху тях.

Табелите имат правоъгълна форма с височина 45-60 мм и дължина 65-90 мм и се коват или лепят върху капака на кошера.

Всяко пчелно семейство ще бъде обозначено с абревиатурата на компетентния орган, в случая Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), изписан на латиница (BFSA), следва номер „100 XXX XXXXХ XXXX“, като, първите три цифри на табелата показват кода на страната (100), следващите три показват кода на производителя и/или търговеца на табелата, а следващите девет цифри са поредният номер на средството за официална идентификация на пчелното семейство, като последните четири цифри са с по-голям размер;

Надписите са в черен цвят и са разположени на различин разстояния.

В случай на фабричен дефект тези марки не се поставят. Забранено и повторното поставяне на даден идентификационен знак, со посочва в наредбата.

Средството за официална идентификация на пчелните семейства се счита за

невалидно при пълна или частична невъзможност да се разчита надписа (баркода или номера), когато пчелното семейство е умряло/принудително унищожено,  при повреждане по време на поставянето им, при повреждане по време на употреба или при опит за манипулация (опит за промяна на производствената форма и номер).

Невалидните марки се унищожават, като преди това се уведомява агенцията по храните.

Данните от извършената официална идентификация и движението на пчелното

семейство се отразяват в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните – ВетИС.

До 31 март 2017 година всички биопчелини трябва да бъдат маркирани
25915

Последни материали
Виж
С бюджета от 8 милиона евро по подмярката ще се покриват до 70 на сто от нивестициинните разходи
Организациите на дребни производители ще бъдат с предимство в проектите за къси вериги за доставки
Цените на агнешко в страната тръгнаха нагоре
Цветята в зеленчуковата градина могат да помогнат за увеличаване на добивите
През април пашата да се допълва със сухо вещество в дажбите
Сеем фасула през април
Тютюнопроизводителите получиха над 80 млн. лева за Кампания 2018
Свързани материали
Виж
Как се прави
Пролетно третиране и подхранване на пчелите
Безплатен семинар на тема: Болести по пчелите
Пчелинът не е бил обезопасен с ограда или електропастир
Гладна мечка с мече нападна пчелин в Смолянско
Момчил Неков внася законодателни поправки опрашването да влезе в подкрепа за следващата ОСП
След протеста
Янко Иванов обеща на пчеларите ефективност при лабораторните изследвания
Потърпевшите чакат помощ от ресорното министерство, включително за ограничаване употребата на вредните химикали
Масов мор по пчелите в Турция настърви стопаните им срещу пестицидите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам