Българската агенция по безопасност на храните обяви началото на редовните проверки, които се провеждат из зимните курорти преди активния сезон. Инспекциите вече са насрочени в областните дирекции в София град и областта, в Благоевградско и Смолянско, където са разположени големите ни зимни курорти.
Проверяват се заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, както и такива с дейност кетъринг и предлагащи услугата “ол инклузив“.
Инспекторите следят за произхода, правилното съхранение и етикетиране на храните и суровините, сроковете на годност, прилагането на системи за управление на безопасността на храните, както и съответствието на материално-техническата база и оборудване.
Проверките ще продължат до края на зимния туристически сезон. В обектите за обществено хранене се следи и дали служителите притежават висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или имат придобита квалификация в същата област по смисъла на Закона за занаятите.
Следи се също дали заетите в производството и търговията с храни са преминали предварителни и периодични медицински прегледи.
Областните дирекции вече са направили редовните срещи с фирмите по места, така че да бъдат разяснени новостите в законодателството. Обърнато е внимание и на най-често срещаните нарушения с цел да се гарантира безопасността на туристите по отношение на храненето.