Начало » Важно за фермера » Пчеларство
16.12.2016 г.

Неоникотиноид води до загуба на пространствената памет при земните пчели

sinor.bg

Британски изследователи установиха, че земните пчели, подложени на въздействието на неоникотиноида тиаметоксам, произвеждан от швейцарската компания Syngenta, губят пространствената си памет, което води до повторно обикаляне на цветове, чийто нектар вече са събрали, става ясно от тяхна статия в списанието Scientific Reports.

Пространствената памет е изключително важна за пчелите, тъй като им дава възможността не само да запомнят районите с източници на нектар, но и по-добре да събират храната, като избягват да повтарят посещение на цветове, от които са изпили нектара.

Авторите на изследването решили да изяснят по какъв начин тиаметоксамът въздейства върху способностите на пчелите да запомнят през кои цветове вече са минали и през кои не са. Обект на проучването станали големите земни пчели от вида Bombus terrestris, които са сред най-многобройните насекоми, опрашващи растенията в Европа.

Пчелите били вкарани в радиален лабиринт с „гнездо” в средата и 8 коридора, във всеки от който бил поставен изкуствен „цвят” с нектар. Ако пчелите успеели да преминат през 8-те „цвята”, без да повторят някой от тях, и да се върнат в гнездото, ги очаквала награда – сладък сироп.

Първоначално била наблюдавана контролната група – пчели, които не били подложени на въздействието на неоникотиноида, които се справяли успешно със задачата, а повторното посещение на цветчетата било изключително рядко. Това показва, че насекомите използвали пространствената си памет, за запомнят кои цветове вече са посетили.

След това пчелите били подложени на обработка с тиаметоксам в 3 различни дози, а след 45 минути били пуснати отново в лабиринта. Тогава обаче те започнали да се справят доста по-зле със задачата – броят на повторните посещения на цветчетата нараснал значително. Интересното е, че при по-високи дози тиаметоксам ефектът върху пространствената памет се оказал в зависимост от размера на конкретната пчела, като по-големите повтаряли посещения в по-голяма степен, отколкото по-малките. Учените предполагат, че големите насекоми са успели да поемат по-голяма доза от инсектицида по време на обработката, отколкото по-дребните.

Последиците от тази еднократна обработка с тиаметоксам дават основания да се смята, че в природата, където насекомите са подложени на въздействието на пестицида през целия период на цъфтеж, ефектът върху тях вероятно е още по-силен. Неефективното търсене и събиране на храна пък може да доведе до забавяне на увеличаването на пчелното семейство, понижавайки количеството нектар и цветен прашец, донасяни всеки ден в кошера.

Инсектицидите неоникотиноиди се използват за борба с насекоми-вредители по селскостопанските култури. В досегашни изследвания бе доказано, че натравянето с тях нарушава способностите на пчелите да намират пътя към кошерите си. През 2013 г. в Европейския съюз бе ограничена употребата на неоникотиноидите тиаметоксам, клотианидин и имидаклоприд, но доста от компаниите, произвеждащи масово зърнени и маслодайни култури, се обявяват срещу подобни забрани.

Неоникотиноид води до загуба на пространствената памет при земните пчели
12208
 

Последни материали
Виж
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини