Есента и зимата са сезони, в които съхраняваме по-голямо количество плодове и зеленчуци за по-продължително време. И докато ниската влажност е подходяща за една част от тях, то други изискват по-високи нива. Същото е с температурите и светлината, а това налага правилен подход при избор на условия. Затова сме изправени през вечния въпрос – заедно ли да ги съхраняваме или поотделно?
Неправилното съхранение често може неприятно да ни изненада. Поставяме плодовете и зеленчуците здрави и твърди, а скоро след това – започват да изсъхват и гният. По време на съхранение те дишат, отделяйки влага и газове. Някои от тях нямат нищо против това, но други започват да стареят бързо и се развалят. И няма значение къде ги съхраняваме – в избата, хладилника или красиво аранжирани на кухненския плот.
Спецификата на съхранение на плодовете и зеленчуците се определя предимно от газовете, които отделят и преди всичко етилен. Това е фитохормон, който ускорява узряването на плодовете и зеленчуците, но скъсява срока им на годност. Той влияе пряко върху скоростта на узряване, оцветяването и стареенето на плодовете.
Под въздействие на етилена зеленчуците започват активно да покълват, губят качествата си и стават податливи на разрушителното действие на гъбички и бактерии.
Всички плодове и зеленчуци могат да бъдат разделени на такива, които активно отделят етилен и други, които са много чувствителни към този газ. Установено е, че гниещите плодове отделят най-много етилен и трябва да се съхраняват далеч от здравите.
Ябълките, крушите, кайсиите, авокадото, доматите, бананите и мангото дишат активно по време на съхранение. Що се отнася до чувствителността към етилена, то в тази група попадат всички видове зеле (бяло, червено, карфиол, броколи, алабаш, брюкселско зеле), моркови, патладжан, пипер и повечето видове салати и зеленолистни зеленчуци. По-малко чувствителни са лукът, картофите, целината, краставиците и царевицата.
Заедно могат да се съхраняват домати, краставици, пипер, всички видове зеле, целина, праскови и круши.
Съседството между ябълки, банани, кайсии, череши, вишни, боровинки, лук, картофи, моркови и царевица ще създаде проблеми, ускорявайки стареенето.
Ябълките, картофите и морковите не са най-добрите компаньони, защото вкусът им се влошава значително.
Краставиците и ябълките не трябва да се съхраняват заедно. Краставиците, както и всички зеленчуци от семейство Тиквови, включително доматите, ще увехнат само за 3-4 дни поради етилена, който отделят.
Цвеклото и морковите по време на съхранение черпят влага от близките зеленчуци, а когато са заедно – ще се конкурират помежду си и в крайна сметка ще започнат да изсъхват.
Увехналите зеленчуци се готвят трудно, защото не могат да се белят лесно, а нямат и добър вид. Добро решение е добавяне на картофи към „компанията“ от цвекло и моркови. Те просто се разпръсват между клубените. Като абсорбират излишната влага от картофите, морковите и цвеклото ще запазят своята свежест и ще предпазят клубените от гниене.