Начало » Новини » Интервю
14.12.2016 г.

Милен Стоянов: Със зелена покривка спасих доматите това лято

Биопроизводство

sinor.bg

За 200 години прилагане на химически препарати в земеделието (торове и средства за растителна защита) биоразнообразието в природата е изцяло нарушено, затова и връщането към естествените методи на отглеждане на културите ще бъде изключително бавен и труден процес. До този извод стигат фермерите, решили да се заемат с биопроизводство и осъзнали, че бъдещето на планетата е към спазването на природните закони и връщането към земеделието, прилагано преди повече от два века. Един от тях е Милен Стоянов от врачанското село Мало Пещене, който от 11 години е биопроизводител, отглеждащ основно зеленчуци.

По време на форум за екологичното производство, организирана от „Грийнпийс България”, Стоянов представи философията си на фермер и бизнесмен, за който съвременното биопроизводство означава не толкова да използваш модерни биопрепарати за растителна защита, колкото да избягваш всякакви изкуствени намеси, изучавайки природата.

За пример той даде отглеждането на домати това лято, когато неговото стопанство, единствено в цялото село Мало Пещене, е успяло да получи реколта и то с много добри добиви. Въпреки изключително тежките метеорологични условия с безкрайните валежи през април и май, последвали от незапомнената суша през лятото, единствено Милен за разлика от своите съселяни отглежда домати.

„Не мислете, че съм използвал биопрепарати за растителна защита, аз просто се съобразих със ситуацията и приложих наученото”, просто обяснява биофермерът. Самата рецепта наистина е лесна и безплатна. По време на обилните дъждове Милен е поставил между редовете сено като зелена покривка (мулч). Това сено е поело влагата и не е позволило на младите растения да изгният.

Мулчирането се оказало наистина спасителен пояс, защото по време на летните горещини сеното е запазило влагата в почвата и заедно с капковото напояване растенията са се развивали успешно.

Впоследствие сеното е започнало да загнива, превръщайки се в органичен тор за доматите, което допълнително е помогнало за развитието на растенията.

Учени от Селскостопанска академия също подкрепят становището на фермера Милен по отношение на екологичното производство на домати и начините за справяне с тежките климатични условия.

Доцент Винелина Янкова от Института по зеленчукови култури „Марица” представи някои от особеностите на биологичното отглеждане на доматите, както и средствата, използвани за борба с вредителите.

Известно е, че основните неприятели по доматите са оранжерийната белокрилка, тютюневият и западен цветов трипс, доматеният миниращ молец, телените червеи и паяжинообразуващите акари.

На този етап фитопестицидите се оказват изключително добра алтернатива на химическите пестициди и фунгициди.

Настойки от отвара от босилек, тютюн и лютив пипер силно ограничават плътността на листните въшки.

Смесването на различни растителни екстракти предпазва от редица насекоми. Ефикасен срещу листни въшки, тютюнев трипс и паякообразуващ акар е и водният екстракт от пелин.

Друго голямо предимство е и това, че вредителите не получават устойчивост срещу фитопестицидите за разлика от химичните вещества, срещу които естествените вредители получават устойчивост, поясни още доц. Янкова.

Използването на минерални и растителни масла е другият вариант за природна борба срещу болести и насекоми.

Етеричните масла от анасон, копър и босилек имат токсично действие срещу листната въшка.

В следващи текстове Синор.БГ ще продължи да представя биологичните методи за бобра с вредителите при екологично отглеждане на плодове и зеленчуци.

Милен Стоянов: Със зелена покривка спасих доматите това лято
43016
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
След протестите
Порожанов се споразумя с браншовите организации от сектори плодове, зеленчуци, картофи и биопроизводство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини