С традиционни български храни родни производители участваха в празника на гастрономията, проведен от 23 до 25 септември в Париж. За първи път събитието се провежда и организира като Международно селище на левия бряг на река Сена. Българският вкус беше представен с кьопоолу, лютеница, чичово мезе, бобена салата, скара, филе "Елена", кайсерован врат "Тракия", луканка "Панагюрска" и други. На щанда ни можеше да се опитат още мед, сладко от рози, кисело мляко със сладко, както и български червени и бели вина, ракия и ликьор от рози.
"Днешният празник е още една възможност да представим традиционните български продукти и ястия във Франция. За нас е важно България да бъде разпознаваема не само като туристически бранд, но и като страна на качествени и вкусни храни." Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на откриването.
Празникът на гастрономията се чества от 2011 година.
Той е един правителствен проект, управляван от държавния секретар по търговията, занаятите, потреблението, социалната и справедлива икономика, като съвместно с Министерство на земеделието, хранително вкусовата промишленост и горите, представителите на местната власт, се организират множество събития в цяла Франция.
Целта на инициативата е да придаде допълнително значение на гастрономията, по-голяма видимост на хранителната култура и свързаните с това занаяти и професии. Проведен през събития с педагогическа насоченост, празникът на гастрономията се разраства значително всяка година и добива изключителна популярност сред широката аудитория.
Тази година се очакват над 50 000 посетители на Международното селище на гастрономията в Париж, където участници от над 40 държави от целия свят, представят страните си с традиционни храни и напитки.