Начало » Пазари » Зърно
26.07.2024 г.

Пазарът на европейската пшеница се издигна над ценовото дъно

Доналд Тръмп иска да „направи американското земеделие отново велико“
Пазарът на европейската пшеница се издигна над ценовото дъно

В предишния ни пазарен обзор (Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу) коментирахме как изненадващо високите прогнозни данни на USDA  повлияха за рязкото понижение на цените  на пшеницата на международните пазари. Ценовият спад тръгна от  борсата в Чикаго. Веднага след оповестяването на новите числа на 12 юли цените на пшеницата там пикираха  надолу и  на 16 юли се сринаха до най-ниското равнище от март 2024 г. насам - $193/т. 

Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу

Сривът на американските котировки рефлектираха и върху европейските пазари.  В четвъртък, на 11 юли при закриване на борсата в Париж (Euronext) септемврийският контракт пшеница се търгуваше по EUR223/т, а в понеделник 15 юли септемврийския фючърс атакуваха ниските априлски стойности EUR212/т. Зоната на  подкрепа обаче, издържаха на спекулативния натиск  и  на 24 юли борсата затвори  на равнище EUR222,50/т.

Цена пшеница, борса, Париж

Физическият пазар беше по-динамичен. По данни на Международния съвет по зърното (IGC) на 11 юли френската мелничарска пшеница (EU France Grade 1) се котираше на база FOB Руан по $236-238/т, на 16 юли цената ерозира до $230/т, но на 23-24 юли френското зърно се изкачи до $242-243/т или EUR223/т FOB Руан (около EUR260/т – 24.07.23 г.).

Бързото заличаване на тридневния ценови спад се обяснява главно с информациите за компрометирана от неблагоприятното време френска реколта, излизането на големите купувачи на пазара и  сухото и горещо време в черноморския регион.

Делът на посевите от зимна мека пшеница в „добро и отлично състояние” съгласно доклада на FranceAgriMer в рамките само на една седмица спадна с  5 пункта в сравнение с предходния седмичен период от 57% до 52% (80%  преди една година). Освен това поради дъждовното време жътвата във Франция  изостана значително  от нормалния за сезона график. Към 16 юли меката зимна пшеница е била прибрана само  от 14% от площите, в сравнение с 51% към същата дата на миналата година. Експертите очакват, че  производството на мека пшеница в страната през 2024 г. ще намалее с 15,4%  до 29,7 млн. тона.  

Според европейските търговски източници през миналата седмица  Държавната алжирска конфедеративна служба по зърното (OAIC)  е закупила чрез международен търг от 700 до 800 хил. тона мека пшеница с произволен произход. Официална ценова информация по сделките липсва, но в търговските среди се говори, че покупните цени се движат в границите $241 to $244 за тон C&F.   Участниците в зърнената търговия в Европа с голям интерес коментират резултата от мащабния египетски търг (770 хил. т), в който  се  наложи руската пшеница (720 хил.тона), но отново в съдружие с  българското мелничарско  зърно (50 хил.тона) и то при много конкурентна крайна цена  от  $237,6 за тон C&F (стойност и фрахт ). 

Към 22 юли в Украйна бяха  реколтирани 15 млн. тона зърнени и маслодайни култури, в това число  10,3 милиона тона пшеница, при среден добив 3,92 тона от хектар (4,12т/ха през същия период 2023 г.). Първите данни за прибирането на новата украинска  реколта говорят за  възможни проблеми с качеството на зърното през 2024 г. За влошено качество на пшеницата от новата реколта информират и от  руския пазар. В случая става въпрос за по-ниско в сравнение с миналогодишното  съдържание на протеин в пробите от досега ожънатото зърно.

Цените на продавачите на украинска пшеница 12,5% протеин на фобна база се движат  около $220/т черноморско пристанище, а цената на руската пшеница 4 клас (12,50% протеин ) на база FOB Новоросийск  - около   $217-218/т  ($235-240  - 24.07.23 г.). 

Положението на европейския пазар  е доста несигурно. От една страна проблемите с новата реколта в ЕС и преди всичко във Франция и Германия подкрепят цените, но липсва активна експортна реализация на зърното.

В коментара на един от водещите европейски анализатори четем: ”Темпото на прибиране на реколтата във Франция е неравномерно, с гръмотевични бури през уикенда и дъждовен период, който започва във вторник. Началото на жътвата в Германия и Полша също е затруднено от дъждовете. Пазарите са напрегнати в очакване на лоша европейска реколта от пшеница през 2024/25 г. Притесненията по този въпрос са доста значими и  подкрепят цените на Euronext, въпреки очевидната липса на експортната конкурентност на пшеница от  западноевропейски произход.  От друга страна и  реколтната преса в САЩ има негативен ефект върху цените в Евросъюза, като впрочем и прогнозите за влошаване на макроикономическите показатели на Китай голям купувач на европейското зърно.

Влиянието на американския фактор върху цените на зърнените храни е разнопосочно най-вече в светлината на изборите на американския президент.  Оттеглянето на Джо Байдън от президентската надпревара  според анализатори прави по-несигурна победата на Доналд Тръмп, а следователно намалява и шансовете за търговска война с Китай. От друга страна,  Доналд Тръмп тези дни декларира, че иска да "направи американското земеделие отново велико" ("Make American agriculture great again"), а това определено e знак в подкрепа на пазара.

Игор Валентович

Пазарът на европейската пшеница се издигна над ценовото дъно
4223
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
С трето нападение за последните 4 дни и общо 60 за 3 месеца
Русия си набеляза за цел украинските пристанища и износа на зърно
Добри новини за родния фермер
В Русия се заговори за ограничаване на износа на пшеница
Германия отпусна 900 хил. евро помощ за фермерите в Украйна
Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница
Маслодайните култури обаче отчитат спад въпреки рекорда при рапицата
Индия прибра рекордна зърнена реколта през миналия сезон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини