Начало » Важно за фермера » Гори и екология
21.09.2016 г.

Приключи последния за това лято лагер „Предизвикай се да компостираш“

В началото на есента изпратихме последните летни дни на морето, където освен със слънчеви лъчи се заредихме със знания за компостирането, както на теория, така и на практика. Младежкият лагер „Предизвикай се да компостираш“, организиран от екологично сдружение „За земята“ се проведе от 15 до 18 септември в  екоцентъра на варненската организация Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) в с. Езерец, община Шабла. В лагера се включиха общо 15-тина участника, като преобладаваща част бяха младежи от Варна, Пловдив и София.

Благодарение на нашите домакини и лектори имахме възможност не само да научим надълго и нашироко повече за компостирането, но и да се включим в направата на различни видове компостери.  Наученото споделихме и с децата от средното училище в град Шабла. С помощта на микроскоп малките и по-големите ентусиасти  имаха възможността да видят и да се „запознаят“ отблизо с цял един микросвят, за който много рядко се замисляме, a oще по-рядко виждаме - този на органичните отпадъци или на нашия жив боклук. Заедно с децата и младежите от лагера се заехме да превърнем отпадъка в ресурс и храна за почвата и  построихме компостер за цялото училище подарък от екологично сдружение За Земята. За компостера след  лагера ще се грижат учениците. На тях остава задачата да предадат наученото на своите съученици, приятели и дори родители. За новата придобивка ще стане дума и  в часовете по биология, увериха ни учителите от училището. Ние от За Земята пък се ангажирахме да продължаваме да предизвикваме поддържаме интереса на любопитните деца  в училището.

По време на лагера научихме кои са най-подходящите компостери за града и село. Участниците имаха възможност сами да си направят, украсят и вземат вкъщи по един домашен компостер от подръчни материали,  който  освен лесен за правене, се оказа и лесен за ползване. Разбихме съществуване митовете, че компостерите миришат и не са подходящи за малки закрити пространства. Напротив, правилно направени, всеки може да си компостира даже в собствената си стая.

 

 

Запознахме се с кметския наместник на село Езерец, като по време на срещата за зароди идеята за изграждане и поставяне на компостни тоалетни в къмпинга на село Езерец за следващия летен сезон. Община Шабла е една от доста напредничавите за страната общини по отношение на дивото къмпингуване. През изминалата година именно тази община първа в цялата страна определи терени за "диво" къмпингуване на север от къмпинг „Крапец”; близо до село Езерец и в южната част на Тюленово. Надяваме се и ще положим всички усилия съвместно с община Шабла да изградим и първите компостни тоалетни, които да се използват от любителите на дивото къмпингуване без това да става за сметка на чистата и запазена природа в областта.

Кратка информация тайните на компостирането може да намерите тук.

Лагерът „Предизвикай се да компостираш“ се осъществява в рамките на проекта "Училища за устойчиво развитие и активизъм" на За Земята и Приятели на Земята Европа. Проектът цели да насърчи неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически знания, и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

Приключи последния за това лято лагер „Предизвикай се да компостираш“
6361
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
ИЗК „Марица“ организира публични лекции за компостиране и защита от вредители при зеленчуковите култури
Практика
Естествените елхи и клонки – ползи за градината и стайните растения!
За правилното използване на дървесните отпадъци в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини