От 3 до 10 октомври Съюзът по хранителна промишленост, съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България организират поредно обучение за придобиване на професионална квалификация по професията “Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост”, съобщиха от асоциацията. Целта е да се подпомогнат производителите на месо и месни продукти, риба и рибни продукти да изпълнят изискванията на Закона за храните.
Според Закона за храните, чл 23. (2) (Нова - ДВ, бр. 102 от 2003 г., в сила от 1.01.2005 г.) във всеки обект за производство на храни трябва да работи лице, назначено по трудов договор, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите. Не се изисква назначаване на специалист, ако лицето по чл. 14, ал. 1, т. 6 отговаря на това условие.
СХП има издадена Лицензия от НАППО за провеждане на обучение по посочените специалности. Целта на обучението е специалистите от тези браншове за по-кратко време да придобият Свидетелство за завършено професионално обучение. Поради това, че програмата по това обучение е заложена с 960 часа, от които 364 часа теория и 596 часа практика, или това означава 6 месеца, СХП Ви предлага обучението да се проведе задочно /тип самостоятелна форма /, като за целта са планирани 2 два модула по 5 / пет/ дни, на които водещи специалисти от тези браншове ще ви запознаят с основните теми от образователния курс – теория и практика. На всеки участник ще бъде раздаден учебен материал, от който трябва да се подготвите за явяване на Държавен изпит пред Комисия.
- Трета квалификационна степен се равнява на завършен 13 клас на професионална гимназия.
- Професионалното обучение за придобиване на професионална квалификация завършва с полагане на държавен изпит по теория и практика на професията.
- Държавните изпити по теория и практика на професията се провеждат по национални изпитни програми в съответствие с държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професията.
- Обучението се провежда от квалифицирани преподаватели по специалността
- Завършеното професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация се удостоверява със “Свидетелство за професионална квалификация” по образец на МОН.
Желаещите за участие в обучението задължително трябва да имат завършено средно образование или 10 клас на професионална гимназия.
Първият модул на обучението ще се проведе на 3, 4, 5, 6 и 7. 10 .2016 год. в
Дома на техниката в София, ул. “Г.С.Раковски” № 108, 4 етаж, офис № 408. Тогава ще бъдат съобщени и другите дати за теорията и практиката на следващия модул.
Продължителността на обучение е пет дни по 8 часа. Програмата включва теоретическа и практическа подготовка по различните модули.
Регистрацията на участниците е на 3. 10.2016 год. от 9,30 до 10,30 часа в офис 408, 4 етаж, а откриването на курса е от 10,30 ч. същия ден.
Цената за един участник е 550 лева и в нея са включени всички разходи по провеждането на обучението – теория и практика, учебни материали, разходи за Държавния изпит и издаване на Свидетелствата за завършен курс за професионална квалификация, кафе-паузи и закуски на първия модул. Курсът ще се формира по реда на постъпващите заявки.