Ябълките продължават да преобладават на пазара на плодове в Германия, макар реколтата през настоящия сезон да намаля с 12,4% спрямо средната за последните 10 сезона до 872 хил. тона и да остана най-слабата за посочения период след прибраната през 2017 г., сочат данни на Германската статистическа служба (Destatis). Спрямо миналия сезон реколтата е намаляла със 7,4%.
Като причини за лошия резултат са посочени неблагоприятните метеорологични условия, включително късните пролетни студове и проливните валежи, довели до загуби на реколта до 90% в част от източните региони на страната и натиснали добивите навсякъде с изключение на провинция Баден-Вюртемберг, където фермерите получиха обилна реколта. Провинцията е водеща в отглеждането на ябълки в Германия, като реколтата нарасна с 19,4% спрямо средната за последните 10 сезона до 395 400 тона и осигури 45% от количествата за настоящия сезон в цялата страна. Следва Долна Саксония с 258 200 тона, макар резултатът да остана с 10,3% под средния за последните 10 сезона. За разлика от тях в Саксония и Бранденбург реколтата се срина със съответно 92,6% и 82,2%.
През 2024 г. 73,2% (638 900 тона) от цялата ябълкова реколта в Германия са били продадени като десертни плодове, 25,8% (225 хил. тона) са насочени за преработка, докато 0,9% (7900 тона) не са били подходящи за продажба и са бракувани. Ябълките са осигурили 87,6% от цялата реколта от плодове в страната, която е достигнала 995 600 тона. Делът на сливите е 4,4%, на крушите – 3,9%, а останалото количество са основно череши, вишни, джанки и белвици.
Реколтата от сливи през есента на 2024 г. в Германия е намаляла с 2,7% в сравнение със средната за последните 10 години до 45 хил. тона, макар че в Баден-Вюртемберг е отчетен ръст от 52,9% до 25 600 тона. Най-значим е спадът в провинция Райнланд-Пфалц – с 31,6%. Общо 85,5% от сливите в Германия са предлагани като десертен плод, 10,9% са преработени, а 3,6% не са били подходящи за продажба изобщо.