Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Четири народни метода срещу пожълтяване на краставиците

Практика
Синор.БГ / 06.08.2016 г.

sinor.bg

Краставиците могат да пожълтеят по няколко причини. Възможно е да им липсва влага или да започва развитието на заболяването обикновена краставична мозайка. А може и да е точно обратното – от прекалено поливане, недостиг на хранителни вещества или прекалено студени нощи, коментиран от електронното издание „Стопанство”. Често пожълтяването е следствие и от разпространението на кърлежи. Най-общо казано, заради недостатъчни грижи растенията могат да бъдат отслабени, да загният и в крайна сметка да загинат.

За да подсилите имунитета им обаче не е нужно да се втурнете към магазина за стимулатори – често и подръчните средства са напълно достатъчни. От изданието предлагат 4 начина за подсилване на имунитета на краставиците именно с народни средства.

1. Сипете литър прясно мляко в 9 литра вода, като добавите 30 капки йод. Ще са необходими и 30 грама течен сапун, за да може разтворът да прилепне по-добре. Недостатъкът е, че за ефективна борба с пожълтяването ще трябва да пръскате краставиците веднъж седмично.

2. По-евтиният и реалистичен вариант: в 5 литра вода добавете литра млечна суроватка. Разтворете добре тази смес и напръскайте листата на краставиците от двете страни

3. Кипнете чаша люспи от кромид в продължение на 5 минути, след това поставете капак върху съда ги оставете да киснат още 24 часа. След това прецедете разтвора и му добавете 5 литра вода. С този разтвор напръскайте листата от двете страни, както и почвата, а с остатъка полейте растенията под корен. Необходимо е процедурата да се повтаря на всеки 2 седмици.

4. Малко по-различен вариант – в 4 литра млечна суроватка разтворете 300 грама захар и добавете вода, докато се получи 10-литров разтвор. Разбъркайте добре и напръскайте растенията.

Надяваме се, че всеки ще си избере рецепта според вкуса и ще успее да спаси реколтата, когато пръскането с фунгициди вече е противопоказно.

Четири народни метода срещу пожълтяване на краставиците
59540
 

Последни материали
Виж
Европарламентът иска постоянен контрол при вноса
Какво ядем? БАБХ прави само 150 проби за пестициди в храните при границите ни
Червеният пипер с инсектицида е изтеглен незабавно от пазара на ЕС
Хърватия откри високо ниво на метомил във вносни македонски чушки
В рамките на споразумението между двете страни за внос на 700 000 тона годишно
Бангладеш закупи скъпо 220 000 тона пшеница от САЩ
На 17 и 18 октомври до с. Мечкарево
Шоу с коне, фермерски базар и елитни породи ще съберат хиляди в Сливен
Министър Тахов и Светлозар Патарински трябва да подадат оставки
НОКА обвини МЗХ и БАБХ в бездействие причиняващо паника и унищожение на ферми
Лесотехническият университет е съорганизатор на конференция за борба с инвазивните чужди видове
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Краставиците са особено чувствителни към своите предшественици
Дини и картофи поевтиняха с над 10%
Годишна инфлация 5,3%! Краставици и пипер най-силно поскъпнаха
Съвети за градинаря
Защо краставиците стават кухи и как да го предотвратим – най-честите грешки и решения
При горещини
Кубинска мана по краставиците
Полезни съвети
Защо краставиците растат с неправилна форма и може ли да го предотвратим
Практика
Можем да удължим плододаването на краставиците до края на лятото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини