Начало » Важно за фермера » Пчеларство
28.06.2016 г.

Семената с обвивка от инсектициди увреждат пчелите по няколко начина

Важно за фермера

sinor.bg

Медоносните пчели в САЩ получават увреждания от семената на някои земеделски култури, обработени с инсектициди, сочи изследване на ентомолози от Колежа за хранителни, селскостопански и екологични науки към университета на американския щат Охайо, цитирано от електронното издание Agri Marketing.

„Повечето семена от царевица, които се засяват днес, са с обвивка от инсектициди. При сеитбата част от тази обвивка се разрушава и се разпада на прах, която вятърът вдига във въздуха и разнася по околните цветя и дървета”, обяснява Рийд Джонсън, асистент в департамента по ентомология към университета.

Заедно с колегите си Джонсън е проучил потенциалното влияние на този инсектициден прах върху пчелите и е било установено, че насекомите се подлагат на въздействието на химикалите по няколко начина. „Пчелите могат да забършат инсектицида от цветята и дърветата, докато събират нектар. Освен това прахта може да полепне по тях, докато обикалят полята по време на сеитбата. И накрая – тъй като сеитбата на царевицата се провежда приблизително по едно и също време в Средния Запад, през пролетта във въздуха има много от тази прах”, уточнява той.

След като инсектицидите са полепнали по пчелите, те ги занасят в кошерите си, като по този начин и все още неизрасналите членове на колонията се излагат на вредното въздействие, а това може да доведе до значителни загуби в пчелното семейство през ранната пролет, добави ентомологът.

„Наистина, пчелните колонии се възстановяват от тези загуби в течение на годината, но те могат да се отразят зле на пчеларите и фермерите, отглеждащи плодове и зеленчуци, тъй като през лятото ще има по-малко пчели, които да опрашват растенията”, изтъква той.

Пчелите и останалите насекоми, опрашващи растенията, имат решаващо значение за селското стопанство и продоволствената сигурност, тъй като благодарение на тях биват опрашвани около една трета от земеделските култури, оценявани  само в САЩ на над 14 млрд. долара годишно.

Според Джонсън има няколко варианта, до които могат да прибегнат фермерите, за да намалят въздействието на семената от царевица с обвивка от инсектициди върху пчелите:

1. Да унищожат бурените преди сеитбата, така че цветята да не бъдат изложени на този процес и пчелите да не бъдат привлечени към полята със земеделски култури.

2. Да не използват сеялки, които изхвърлят много прах, каквито са пневматичните. Производителите на селскостопанска техника са започнали да променят политиката си в тази насока и пускат на пазара все по-малко пневматични сеялки.

3. Да потърсят семена без обвивка от инсектициди за фермите и полята, които не изискват подобна допълнителна мярка за контролиране на броя на насекомите. „Обвитите с инсектициди семена не са необходими винаги и част от засяваните площи дори няма да имат полза от тях. Те представляват и допълнителен разход за фермерите и определено струват още по-скъпо на пчеларите и на фермерите, които зависят от опрашването от пчелите”, подчерта Джонсън.

Семената с обвивка от инсектициди увреждат пчелите по няколко начина
10896
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини