Начало » Новини » Страната
21.06.2016 г.

Танева: Подмярката за напояване по 4,1 ще бъде обявена след диалог с бизнеса

Форум в Ямбол

Снимка: МЗХ

В периода от 2014 до 2020 г. за развитието на бизнеса по програмата за развитие на селските райони са предвидени над 1 милиард евро. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред Международния икономически форум, който се провежда в Ямбол. Пред над 150 представители на бизнеса, включително и чуждестранни инвеститори, Танева представи възможностите за кандидатстване по новата селска програма. Министърът обясни още, че по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ приемът е отворен с бюджет 30 млн. евро.

Бенефецициентите ще могат да подават документи за кандидатстване от 4 юли до 12 август, като Националната служба за съвети в земеделието ще изготвят безвъзмездно бизнес плановете.

На въпрос за отпускане на средства за къщи за гости Танева поясни, че не е предвидено тази година да се отвори прием по подмярка 6.4 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“.

„Категорично заявявам, че през следващата година мярката и условията й ще бъдат предмет на обществен дебат по отношение на какъв тип инвестиция може да бъде допустима. Проекти за къща за гости ще бъдат допустими само когато районът, в който се израждат е с основен поминък  алтернативен  туризъм“, отбеляза Танева. 

Министърът обясни, че мярка 6.4 предлага много възможности за всеки друг вид бизнес и услуги в производство в селските райони, които са неземеделски дейности. Според Танева трябва да се дадат възможности за създаване на заетост и икономика, различна от земеделската в тези райони.

По мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ продължава комуникацията с Европейската комисията, за да бъде пусната включително с разходите за напояване. Министър Танева съобщи, че предстои да се проведе поредната видео-конферентна връзка с ЕК на тази тема и след това ще последва обсъждане с бранша.

След този диалог ще се реши и в какво време и обхват да бъде отворен следващият прием по мярката, с целия наличен бюджет за програмния период, предвид огромния интерес.

Министър Танева обясни, че 32% от общия бюджет на програмата е насочен за мерки за земеделие и преработка и мерки за бизнеса, за агроекология и климат са предвидени 27%, а  за публична инфраструктура -  25 %. „Още една допълнителна възможност за подкрепа на инвестициите на частния сектор е също подходът „Лидер“, който е с бюджет 131 млн. евро“, допълни министърът.  „Надявам се, че този бюджет ще бъде управляван по най- добрия начин и условия, така че да се подкрепят предприятия, оператори и земеделски производители, които могат да бъдат устойчиви и ефективни на пазара“, каза още Танева.

Тя поясни, че през септември се предвижда прием по мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Наредбата е предмет на обществен дебат.

Танева: Подмярката за напояване по 4,1 ще бъде обявена след диалог с бизнеса
6326
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Въпреки радостта на овощарите от обилния цъфтеж
Проблемите с водата и липсата на работна ръка застрашават реколтата от плодове
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Министър Вътев: Реализацията на проектите за възстановяване на хидромелиоративната система в страната се движи по план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини