Начало » Новини » Света
13.06.2016 г.

Европарламентът призова за подкрепа на фермерите в борбата с нечестните търговски практики

sinor.bg

В резолюция, подкрепена от 600 гласа при 48 против, депутатите в Европейския парламент призоваха Европейската комисия да прокара предложения срещу нечестите търговски практики във веригата за доставки на хранителни стоки, така че да гарантира справедливи приходи за фермерите и по-широк избор за потребителите, съобщи специализираната електронна платформа AG Press. Целта на предприеманите мерки е да се гарантират честни и прозрачни търговски взаимоотношения между производителите, доставчиците и дистрибуторите, които на свой ред ще помогнат за предотвратяването на свръхпроизводството и разхищаването на храни, изтъкват евродепутатите.

„Досега предприетите инициативи се оказаха неефективни и поради тази причина трябва да се свърши още много работа, за да се подобрят отношенията между доставчиците и супермаркетите. Настояваме ЕК да положи повече усилия за откриването на нови средства, които да ни помогнат за неутрализирането на нечестните търговски практики. Всички участници във веригата за доставки на хранителни стоки трябва да ползват еднакви права”, заяви докладчикът пред ЕП Едуард Чезак от Полша.

Непропорционалните приходи във веригата за доставки на храни трябва да бъдат преодолени спешно, за да се подобри позицията на фермерите в процеса на договаряне на цените, се посочва в резолюцията.  Евродепутатите подчертават, че продажбите на продукция на цени, които не покриват производствените разходи, както и сериозните злоупотреби от страна на големите вериги супермаркети с основни селскостопански продукти като млякото, плодовете и зеленчуците, довели ги до челото на класацията по загуби, заплашват дългосрочната стабилност на производството на тези стоки в Европейския съюз.

Фермерите, както и малките и средни компании са особено уязвими за нечестни търговски практики и често са принудени да продават на загуба, когато в преговорите за цените бъдат натикани в ъгъла от големите вериги, като по този начин поемат част от разходите за отстъпки на супермаркетите, обясняват членовете на ЕП. Те добавят, че потребителите също са поставени в неизгодно положение, тъй като изборът им на продукти и достъпът им до нови и иновативни стоки е ограничен.

Доброволните и неконтролирани схеми, прилагани досега, доведоха до „ограничени резултати” заради липсата на необходимата принуда, недостатъчното участие на фермерите, конфликта на интереси, неефективните механизми за уреждане на споровете и факта, че не се прилагат към цялата верига за доставки, смятат евродепутатите. „Необходимо е рамково законодателство на ниво ЕС, за да бъдат преодолени нечестните търговски практики и да се гарантира, че европейските фермери и потребители разполагат с възможността да се възползват от честни условия при продажбите и покупките”, изтъкват те.

В ЕП смятат, че „Инициативата за веригата за доставки” и останалите доброволни схеми на национално и европейско ниво трябва да бъдат популяризирани „като допълнение към ефективни и строги принудителни механизми на ниво държави-членки, гарантирайки, че оплакванията ще могат да бъдат подавани анонимно и че ще бъдат наложени достатъчно големи наказания”. Евродепутатите насърчават производителите и търговците, включително браншовите организации на фермерите, да участват активно в подобни инициативи.

Европарламентът призова за подкрепа на фермерите в борбата с нечестните търговски практики
5401
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Заек капама
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Крем супа от леща
Ароматна дроб сарма
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
В отчета за свършеното от екипа на министерството за последните 9 месеца
Земеделският министър оцени високо работата в подкрепа на местните производители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини