Начало » Важно за фермера » Животновъдство
18.05.2016 г.

България настоява пред ЕК за намаляване на загубите от заразния дерматит по говедата

Помощ

Sinor.bg

България иска Европейската Комисия да излезе със специално решение за мерките, които България прилага по справянете с болестта „заразен нодуларен дерматит“.  Това е разисквано при срещата на министъра на земеделието и храните Десислава Танева комисаря по здравеопазване и безопасност на храните г-н Витенис Андриукайтис, провела се в рамките на участието й на Света на министрите в Брюксел, съобщиха от агроминистерството.

Танева е предложенила ЕК да предприеме мерки, които да са по-ефективни и с минимална загуба за фермерите и страните-членки.

„Ние предлагаме да има предварителна ваксинация в зони с очакван риск, а методът „стемпинг аут“ (унищожаване) да се прилага само за заболелите животни с клинични признаци. Трябва да се вземат анализите, направени от България и Гърция по отношение на заболяването, за да се предотврати по-нататъшното разпространение в Европа и да бъдат предприети спешни мерки”, каза още министър Танева. Тя допълни още, че е необходимо да се вземе решение и за промяна на режима на ограничения в търговията с продукти, които да съответстват на риска.

 „Необходимо е да се чуе мнението на българската научна общност, която има различно виждане по сега въведените мерки и възможността методът за убиване на всички потенциално заразени животни да бъде променен и да се убиват само тези с признаци на болестта“, каза още Танева.

Двамата се обединиха около необходимостта за провеждане на предложения от страна на България дебат в научната общност относно заболяването, като комисар Андриукайтис прие предложението наши представители на научните среди да вземат участие на инициирания дебат в ЕК.

 „Успяхме много бързо да осигурим ваксини и България проведе спешно ваксинацията. Това показва, че координацията между България и ЕК е на много високо ниво”, заяви от своя страна комисар Андриукайтис. „Ще предоставим цялата необходима технически и финансова помощ, като използваме всички инструменти и методи за овладяване на кризи.“, каза още той и допълни, че високо оценява усилията на България.

Министър Танева благодари за добрата работа с Европейската комисия. Тя информира, че към днешна дата на територията на страната са регистрирани близо 80 огнища в Южна България, а броят на убитите животни е близо 1700 крави.

„Втората пратка ваксини вече пристигна, но в съседните държави заболяването се разраства изключително бързо”, каза още Танева.

Очакваните разходи ще възлязат на 15 млн. евро и ние ще разчитаме много на вашата подкрепа, поясни Танева и допълни, че България е изпратила писмо с искане за финансова подкрепа от ЕК. Относно финансирането комисар Андриукатайс заяви, че на страната ще бъдат възстановени максималният възможен процент 75 % от направените разходи във връзка с кризата. Той допълни още, че средствата ще бъдат компенсирани след преглед на документите относно начина на извършване на мероприятията по овладяване на заразата.

България настоява пред ЕК за намаляване на загубите от заразния дерматит по говедата
6506
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Вече е решен
Проблем с ваксинация на стадата бави качването им в планините
След Съвета на министрите в Брюксел
Досега са обезщетени фермерите от първите 25 огнища с нодурален дерматит
Инструкции от съюза на говедовъдите
Селектираните животни получават по-големи обезщетения при смъртоносни зарази
Георги Чобанов, шеф на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” в агенцията по храните:
Големият плюс е, че фермерите реагираха светкавично за пресичане на нодуларния дерматит
Решения на Министерския съвет
Кабинетът бързо осигури 14,490 млн. лв. от бюджета за справяне с шарката по говедата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини