Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.05.2016 г.

В жертва на заразния дерматит досега са паднали 1 500 животни

Полиция ще потушава всеки протест срещу клане на болни от шарка говеда

Sinor.bg

Няма експерт от агенцията по храните, който да е във възторг от задължителното умъртвяване на хилядите животни в страната, заболели от „заразния нодурален дерматит по говедата”, минали през пещите и загробени за последния месец. До този момент са унищожени 1 188 крави и биволи, като до няколко дни ще бъдат умъртвени още 300 животни, съобщиха от агенцията по безопасността на храните.

Експерти припомнят, че болестта е своеобразна чума за едрите преживни животни, затова и мерките за нейното пресичане са крайни. А всяка проява на протест от страна на животновъдите ще се възприема като провокация, насочена към фермерите със здрави стада.

Защото, ако стопани със заболели животни контактуват с колеги, чиито животни не са пострадали, те неволно биха пренесли заразата върху здравите (хората не боледуват от дерматита, но могат да го пренесат на животните), предупредиха пред Синор.БГ експерти от агенцията. Затова и карантината, която се налага, е задължителна.

В същото време стопани от страната плашат със живи вериги, противопоставяйки се на задължението стадата им да бъдат умъртвени. От агенцията предупреждават, че евтаназията е задължителна и при всеки отпор от страна на фермерите ще се намеси дори полицията.

Преди две години, когато нелегалните търговци на овце необзепокоявани превозваха болните животни, заразата от синия език плъзна мълниеносно. Затова и сега ветеринарите са решени да прилагат неотклонно карантината, за да не се получи поголовно унищожаване на говедата.

Само да припомним – в цяла Южна България се отглеждат около 350 хиляди говеда, които трябва да бъдат запазени, ако искаме да развиваме животновъдство.

Проблемът е, че при поява на огнищата фермерите губят целия си бизнес и затова от министерството на земеделието трябва да помислят за адекватни компенсации.

Вярно е, че парите за умъртвените животни се изплащат веднага на стопаните, но с тях те не могат да купят отново стада, първо, защото пазарът на животни е затворен, и второ – защото има карантинен период, в който оборите трябва да останат празни след дезинфекцията.

Затова и трябва да се търси алтернативен бизнес за стопанстнвата.

В жертва на заразния дерматит досега са паднали 1 500 животни
10286
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Неизвестен умъртви 13 заека в обор в Самоков
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини